foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Race Online Hungary

Team Spirit

Hungarian English French German Norwegian

Csatlakozz!

gtsport-logo

This Browser is not good enough to show HTML5 canvas. Switch to a better browser (Chrome, Firefox, IE9, Safari etc) to view the contect of this module properly

 

 22404341 10211553709459987 1788110614 o

Tegnap rendezték meg Londonban az első ESPORT F1 világbajnoki elődöntőt, ahol a kvalifikált 40 versenyző között 2 magyarnak is szoríthattunk. A mi szempontunkból természetesen Blazsán Patrik volt az, aki a figyelem középpontjában volt mindamellett, hogy Daninak is nagyon szorítottunk. Nem is tudom, hol kezdjem, mert a témával kapcsolatban igen sok az információ, ami egy teljesebb képet ad a történtekről. Kezdjük talán a legelején.

 

Patrik 15 éves korában kezdett itt versenyezni, a csapat által szervezett futamokon. Ha azt mondom mindenkit elkalapált egyből -még a rutinosabb versenyzőket is - az kicsit szerénytelennek hangzik. Pedig a valóság az, hogy olyan képességekkel rendelkezik, amivel csak nagyon kevesen. A fiatal kora egy sor nagy lehetőségtől megfosztotta. Ilyen volt például a GT Academy, ahol egészen elképesztő időket autózott világviszonylatban is. Most, hogy már a kora nem akadályozza, idén nyártól egy komoly programot indítottunk el vele, ami a szimulátoros tréningezés mellett egy professzionális fizikai felkészítést is magában foglalt. Erre a feladatra egy országosan is elismert, a funkcionális edzésmódszerek legnagyobb hazai guruját, az egykori olimpikon válogatott sportolót, Dobos Gábort kértük fel.22228372 1278706742233483 578678771949316684 n "Egy kedves barátom, volt atlétatársam, Bíber Zsolt, aki jópár éve Norvégiában él, keresett meg, hogy van egy patronáltja, Blazsán Patrik,  aki tehetséges ifjú E autóversenyző. Fizikális felkészítésre lenne szüksége, mert bár Patrik a virtuális autópályán zseniálisan teljesít, a testmozgás tekintetében igencsak el van maradva. Már jó ideje nem vállalok személyi edzést, de ez a feladat nagyon kíváncsivá tett, így elvállaltam. A fizikai tesztek eredményei messze nem érték el azt a szintet amit egy 20 éves, normál sportaktivitással élő fiatalembertől elvárhatunk. Ezenkívül különböző tartásproblémák és még sorolhatnám. Erre mondják, hogy van hova fejlődni. Mindezek mellett roppant szimpatikus volt, így hát belevágtunk. Eleinte 3 később 4, majd 5 edzése lett egy héten. Elsődlegesen a tartáshibák - deformitások kompenzálását helyeztük előtérbe, majd szép lassan bejött a core edzése, illetve az állóképességi munka. Rohamos fejlődésnek indult, ami igen örvendetes. Nagyon alázatosan és kitartóan áll a munkához. Szerintem egy zsenivel van dolgunk. Kíváncsian várom, hogy milyen eredményeket fog elérni. Rajtam nem múlik, én hozzáteszem, amit lehet." mondta az elismert szakember.

 

Patrik esetében a GT Academy egy kiváló lehetőség és célverseny arra, hogy különleges képességeit a nagyközönség elé tárja. Azért is hiszünk benne, mert szintén a csapatunkból induló Szabó Zsolt - aki idén már a WTCC-ben versenyez és aki az első túraautós tesztjét is a csapatunkkal bonyolította az Unicorse istálló közreműködésével - is bebizonyította, hogy el lehet jutni erről a szintről a valós nemzetközi szintre. Ennek megfelelően alakítjuk Patrik felkészülési tervét is. Az ESPORT F1 lehetőség  hirtelen jött, mint derült égből villámcsapás és mivel erőpróbának tökéletes, így rápróbáltunk. Nekünk, akik ismerjük nem volt kérdés, hogy kvalifikálni fogja magát a szűk világelitbe, az már sokkal inkább, hogy mit fog tudni kezdeni ezekkel a srácokkal, akik közül sokan erre a szimulátorra specializálódtak. Így utólag azt kell mondjam, hihetetlen kevesen múlott és Patrik tökéletesen megoldotta azt, amiért Londonba ment. 22429122 10211554754646116 2116225858 o
 
Mivel innen a csapatból jó páran voltunk már a GT Academy régiós és európai döntőiben, nagyjából fel voltunk készülve arra, milyen show veszi majd körbe a fiúkat. De amit a Formula 1 Management összehozott tegnap, az igen komolyat ütött. A SKY SPORT jóvoltából, akik élőben adták az elődöntőt, több millió nézőhöz jutott el az esemény világszerte. Világsztárok, volt Forma 1-es versenyzők, a futamokról ismert futamelemzések mind mind gondoskodtak egy valódi F1-es show prezentálásához.22429314 1484082954993053 1934814669 o
 
Legelső lépésben egy időmérős kvalifikációval kezdett a 40 fős versenyzői gárda. Az interlagosi pályán kellett gyors kört teljesíteni. Egészen elképesztő eremények születtek. A pole-t egy fiatal brit srác, Brendon Leigh szerezte meg 1.08.8-as idővel, Patrik ideje 1.08.9 volt, csupán egy tizeddel lassabb, amivel csak a tizedik(!) helyre kvalifikálta magát. Azt hiszem, ez mindent elmond arról, hogy milyen színvonalas elődöntőt hoztak össze a szervezők. A kvalifikációnak köszönhetően a futambeosztások a következők voltak: 
  
Patrik így a második futam 3. rajthelyén találta magát. Csoportonként a megrendezésre került két futam (Interlagos és Silverstone) összesített pontszámítása alapján az első 5 versenyző jutott tovább az Abu Dhabi nagydöntőbe. Tehát nagyon jól indult a nap számunkra. A start után (ami szakadó esőben, vizes gumikkal indult) azonnal ráugrott az előtte haladókra. Körökön keresztül próbálta puhítani és felmérni az előzési lehetőségeket, de mivel a pálya kezdett száradni, így taktikailag egy úgynevezett alávágási kísérlettel, egy korai boxkiállással próbált meg stratégiai előnyhöz jutni. És ekkor jött az a dráma, ami az egész hátralévő elődöntő végkimenetelét negatív irányban befolyásolta. Patrik a kerékcserénél véletlenül az inter gumikra nyomott a száraz asztfaltra való szuperlágyak helyett és ez a pillanatnyi koncentráció hiány nagyon csúnyán büntette az egyébként brilliánsan vezető magyar reménységet. A boxból való kijövet után két körön belül teljes tapadást veszített és bár megpróbálta az összes létező ajtót zárva tartani a szűk brazil pályán, gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy újra be kell jönnie a boxba. A dupla kiállással több mint fél perces(!) hátrányba került a többiekhez képest, ami egy 18 körös versenyen ledolgozhatatlan hátrány, főleg a világ legjobbjai ellen. Ennek ellenére a szokásos "Fuvaros" stílusban, hidegrázós tempóban kezdte meg a felzárkózást. A verseny abszolút leggyorsabb köreit megfutva utolérte a mezőny végét és még egy előzésre is futotta. Aki egyszer már próbálta ezt a szimulátort, annak nem kell magyarázni, hogy a maga nemében ez mekkora teljesítmény. 
 
A tények viszont nagyon makacs dolgok és az ezen a futamon elért kilencedik helye a következő silverstone-i futam kilencedik rajthelyét jelentette. Mindezt egy olyan pályán, ahol a kevés féktáv miatt igen kevés esély adódik az előzésre. Innentől kezdve a körülmények szerencsés alakulásában és Patrik komoly pályaismeretében bízhattunk igazán. 
  
A rajtot mindenki jól kapta el és Patrik azonnal támadásba lendült. Folyamatos nyomás alatt tartva két előtte haladó riválisát, egymásra "tolta", majd azok hibáját kihasználva tökéletes helyezkedéssel egy dupla előzést mutatott be a nagyérdeműnek az utolsó sikánban. A futam élő speakere, Davide Valsecchi önkívületben kiabálva méltatta a fiatal zuglói fiú manőverét. Kiváltságos érzés volt ebben a pillanatban magyarnak lenni! Innentől a futam nagy részében Patrikon volt az élő kép, így remélhetőleg a szakértők is megfigyelhették, miért is hiszünk mi ennyire ebben a fiúban. Egy kör sem telt el és már az ötödik helyen csatázó brit nyakán loholt. Elképesztően izgalmas pillanatok voltak. Kicsit úgy érezhettük, hogy nekünk magyaroknak is van egy saját Forma 1-es "sztárunk", aki sebészi pontosággal nyitja meg a reménytelen felzárkózást a mezőny végéről!

Patrik elemében van. Dupla előzés a sikánban.

A harmadik kör végére kerék a kerék ellen érkeztek meg az utolsó sikánba, ahol is egy pillanatra azt hittük "beteszi" a Mercedes mellé, de ekkor egy hirtelen mozdulattal a boxba irányította az autót. Mindenki meglepődött a stúdióban, de a szakkomentátorok azonnal látni vélték, hogy Patrik elévágásra készül. Újabb zseniális húzás! A boxból kijövet üres térben autózva, eggyel keményebb keveréken is tudta tartani, sőt hozott az élen állókon.
 
 A taktika annyira működött, hogy a kiállások után az ötödik helyre jött fel és a közvetlen eleje is látótávolságon belülre került. Innentől nagyon komoly körök következtek. Gyakorlatilag szélárnyékban, a turbulens áramlatokkal és az ebből adódó tapadáshiánnyal küzdve gyakorlatilag a pálya összes szegmensét kiautózva próbált előbbre jutni. Közben a taktikai hátrányt szenvedett angol srác is felzárkózott és ők így négyen egy "szerelvényben" biztosították ekkor az élő showműsort. Közben Patrik, a korai kiállás miatt szenvedni kezdett a gumikon és a Maggot Becketts kijáratánál, a DRS zónában nyakára esett Mercedes ellen már nem tudott védekezni. Így sajnos egy helyet hátracsúszott, de ez annyira már nem befolyásolta az esélyeit, mert nyernie kellett volna, de legalább a második helyen végeznie a továbbjutáshoz. Végül a futamot a hatodik helyen zárta, az elejéhez látótávolságon belül kerülve, egy igazán jó vezetést bemutatva. 
 
"Úgy érzem fejben nagyon jól egyben voltam, pici hibákat vétettem, amik nagyon szerencsétlenül hatottak a versenyemre. Jövőre újra visszajövök, hogy bebizonyítsam, helyem van a legjobbak között!" - mondta a versenyt követően. 
 
Patrik ezzel az Esport rendezvénnyel már hivatalosan is bemutatkozott a szimulátoros elitben, a folytatásban pedig komoly reményeink vannak a tekintetben, hogy bőven fog még fejfájást okozni riválisainak!

Második futam - teljes

 
{flike} {fcomment}