foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Race Online Hungary

Team Spirit

Hungarian English French German Norwegian

Csatlakozz!

gtsport-logo

 

Kigördült PlayStation 3-ra a demó, ami nem csak első nyalintást kínál a Gran Turismo 6-ból, de egyben egy valódi autóversenyzői karrierrel is kecsegteti a tehetségesebb virtuális pilótákat.

 

A spanyol Lucas Ordóñez kezdetben gokarttal versenyzett, de őt is elérte a technikai sportok egyik legfőbb mumusa: a pénzhiány törte keresztbe az utólag már határozottan ígéretesnek nevezhető karrierjét. Hősünk egyszerű egyetemi diákká vedlett vissza, a sebességszomját pedig videojátékokkal volt kénytelen csillapítani, ahogy az emberek többségénél lenni szokott. A második esélyre nyolc évet kellett várnia, a Gran Turismo 5: Prologue keretében rendezett, Nissan által szponzorált első GT Academy versenyen nyert el magának egy helyet, amivel régi álma, a valódi nemzetközi autóversenyzői karrierje végre kezdetét vehette, mely máig is tart. 2009-ben a FIA GT4 kupát nyomta végig, már az első versenyen dobogós volt, a sorozatot pedig a második helyen zárta. Említést érdemel még, hogy a 2011-es Le Mans-i 24 órás versenyen a csapatával a kategóriájában szintén második lett, illetve 2012-ben a hasonló Nürburgringi 24 órás autóversenyen, ahol a Gran Turismo játékok atyja, Kazunori Yamauchi is a csapattársa volt, a kategóriájukban elsőként értek célba.

Őt emlegetik az első virtuálisból valódivá előlépett autóversenyzőként, és ő a házigazdája a napokban megjelent, Nissan GT Academy 2013 címen is futó Gran Turismo 6 demónak. Üdvözöl és körbevezet minket a menürendszerben, a kezdők számára vázolja az irányítás minden csínját és bínját, sőt vezetési tanácsokat is osztogat bőkezűen, ha úgy kívánjuk, akár magyar felirattal is. Első indításkor mellesleg rögtön a Silverstone pályán találjuk magunkat a mélyvízben, amint a boxutcából kihajt a mesterséges intelligencia, és lassan átadja nekünk a jobb oldalra helyezett volánt. A bemelegítő körnek persze abszolút nincs tétje, ugyanakkor remek ötlet, hogy mire elérjük a főmenüt, már el is sajátítottuk az irányítást, akkor is, ha egy Turismót sem próbáltunk korábban.

A kontroll természetesen faék egyszerűségű: az X megnyomásával gázt adhatunk, a négyzet segítségével pedig a fékbe taposhatunk. Ugyan ezek egyelőre még analóg gombok (a PS4 esetében már digitálissá butulnak, nyilván mert nem igazán vált be a megoldás), azért a rátehénkedés és az alig érintés közötti köztes értékeket nem tudjuk igazán finoman és kellő fokozatban szabályozni, szerencsére a fejlesztők erre is találtak megoldást: a jobb analóg kar előre tolva szintén a gáznak, hátra húzva pedig a féknek parancsol. Kormányozni a bal kar vízszintes döntögetésével tudunk, és itt is akad alternatíva, a régi sulis arcade rajongóknak talán jobban bejönnek a szintén analóg iránygombok. A háromszöggel tolathatunk, ha úgy felkenődünk a falra, hogy kikanyarodni már nem tudunk, a Select segítségével a nézetek között tallózhatunk, az L1-el hátrapillanthatunk, az L2 és R2 a manuális sebességváltó, amennyiben nem automatán vagyunk, a fel iránygombbal pedig a szellemautót kapcsolgathatjuk. Mivel itt csak száraz nappali futamokat kapunk, a fényszóró (R1), az ablaktörlő (R3) és persze az elmaradhatatlan duda (L3) inkább csak jópofa poénnak tekinthető.

Amennyiben úgy tartja úri kedvünk, a gombkiosztást szinte teljesen szabadon át is rendezhetjük, kizárólag az analóg karok esetében figyel be némi megkötés. A két oldalra nézés például alapban nincs definiálva, azokat célszerű a jobb kar két oldalirányához rendelni, már ha valaki szeret nézelődni. Természetesen a játék számos kormánnyal is együttműködik, és ezek is nagyon részletesen konfigurálhatók, persze miután a Sony firmware szinten tiltotta le a licencdíjat nem fizető gyártók kiegészítőit, nyilván néhány eszköz ki is esett a képből. A főleg abszolút kezdőket segítő beállításokkal már a demóban is szinte Dunát lehetne rekeszteni. A legfőbb mankó az opcionálisan bekapcsolható, ideális utat megjelenítő csík, ami kék, szaggatott vonallal azt is jelzi, hogy hol adjunk nagyobb gázt, hasonlóképp vörössel hívja fel a figyelmünket, hogy hol fékezzünk. Emellett a kormányzás rásegítés három, a tapadás szabályozás tíz, a blokkolásgátló rendszer tíz és a vezérlő kormányzási érzékenysége szintén tíz fokozatban hangolható, sőt bekapcsolhatjuk az aktív stabilitásvezérlést és a csúszás visszafogást is.

A főmenüben négy panel között válogathatunk. Az otthonunkban a már megvásárolt autóinkat találjuk, a demóban még minden érdekesség inaktív, a tuning, a gyakorló vezetés, az autóadatok lekérése, a galérianézet és a versenyruházat sem választható, de legalább tudjuk, hogy mikre számíthatunk, ha kigördül majd a végtermék. Ezek egy része az autókereskedésnél is megjelenik, de szintén csupán szürkén illegeti magát, ott csak vásárolhatunk az egyelőre nagyon szűk kínálatból, illetve a jármű színét is kiválaszthatjuk. A kezdők versenyszámai alatt lapul az offline bemelegítés, egy lassabb és egy gyorsabb mini-kupán kell meghatározott pozíciót elérnünk a továbbjutáshoz, mindkettő két-két pályát tartalmaz. Időmérés és hagyományos értelemben vett rajtrács nincs a demóban, mindig repülőrajttal indulunk az utolsó, hatodik helyről, kis automatikus autókázás után adja át a bot a járművünk feletti uralmat. A pénzdíjat fialó győzelemnél és a vásárlásnál már a játék gazdasági részébe is belekóstolhatunk, ugyanakkor nem kell órákat köröznünk a pályákon, hogy megvehessük a következő autót, és itt egyelőre nevezési díj sincs, ami esetleg büntetné azt, aki nagyon nehezen tanulja be a pályákat.

Az utolsó csempe mögött figyelnek a különleges versenyszámok, a nagy GT Academy összecsapás szempontjából igazán lényeges dolgok, melyek már kizárólag internetkapcsolattal, hosszú jogi blabla elfogadása után érhetők el. Az első sorozat öt részből áll, négyben a Silverstone pálya kisebb szakaszait kell időre teljesítenünk, ez is bizonyos tekintetben gyakorlás a nagy megmérettetésre, aztán jön a teljes kör. Noha mindegyiknél versenyezhetünk a globális ranglistákon (Magyarország jelenleg a „Hungray” címke alatt lapul), kizárólag ez utóbbi számít nevezésnek. Aki záráskor, 28-adikán a hazai legjobb négyben lesz, az jut tovább az országos élő döntőbe, onnan a két legjobb meccselhet majd a lengyel, cseh és szlovák bajnokok ellen, végül a területről hatan érkeznek a nagy válogató táborba. Akad még három évfordulós bónuszpálya, ezeket szintén időre kell teljesíteni, és rendelkeznek ranglistával, de tétjük nincs. Egészen pontosan a harmadik e sorok írásakor még ismeretlen, nem érhető el, a nevezések lezárásakor élesedik majd.

Silverstone: ROH-Fuvaros akcióban

A Gran Turismo 6 demó kétségkívül egy tartalmasabb darab, ahogy a vele érkező, immár ötödik tehetségkutató is jó dolog, az anyag azonban valahogy mégsem győzött meg arról, hogy ez a következő szint, köröket fog verni az elődjére, azaz méltó az új verziószámra. A felbontás még mindig felskálázott, nem valódi 1080p, a pályán levő autók száma itt legfeljebb hat, és így is észleltem néha apróbb döccenéseket a képfrissítésben. A járgányok nem sérülnek, nem koszolódnak, ami természetesen a „real driving simulator” szlogennel minél életszerűbb versenyélmény átadására törekvő sorozatnál soha nem volt fontos, a játékmenetet nem befolyásolja lényegesen, roncsderbizésre és dagonyázásra akad jó pár további szimulátor, ugyanakkor azért az ilyen jellegű élethűség sem elhanyagolható tényező sokak szemében. A fények, árnyékok és a grafika egyéb összetevői felettébb meggyőző szinten mozognak, ugyanakkor a motorhangok kapcsán sokan felhörrentek, annyira, hogy Yamauchi-sannak is meg kellett szólalnia: a motorhangok csak átmenetiek, ahogy a grafikus motoron, a fizikán, a szintén nem túl impresszív mesterséges intelligencián és sok további elemen is dolgoznak még, és ezek egy része talán nem is készül el a teljes játék megjelenéséig. (Hozzáteszem, az interjú még június közepén készült az E3-as demó kapcsán, de két hét alatt nyilván nem történt komolyabb áttörés a fejlesztés során.) A lényeg tehát annyi, hogy ez sokkal inkább a GT Academy részről szól, mint a Gran Turismo 6 technológiájának bemutatásáról, ami még jelenleg nagyon képlékeny, sokat fejlődhet, és remélhetően fejlődik is a piacra kerülésig. Persze az is elképzelhető, hogy az sem hozza majd a megszállott maximalista Polyphony-vezér elképzeléseit, talán csak lassan, frissítésekkel alakul ki a végleges forma, illetve majd a még csak óvatosan lebegtetett (nyilván nem jelentik be, egyből rontanák a jelenlegi generációs eladásokat) PS4-es verzióra forrja ki magát.

{flike}{fcomment}