foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Race Online Hungary

Team Spirit

Hungarian English French German Norwegian

Csatlakozz!

gtsport-logo

 

Az oldalon pillanatnyilag versenyzés szempontjából nyári szünet van, így gondoltam megosztok veletek pár gondolatot az autóversenyzésről és a verseny sorozatokról.

 

 

Az autóversenyzés az egyik legnépszerűbb sportág a földkerekségen. Számtalan fajtája létezik ezek közül is legnagyobb figyelem a Formula 1-et a Dakar Ralit és Nascart követi. A helyszíneken sokszor nem ritka a több százezres néző közönség  a tv-k előtt ez a szám már több milliósra rúg.

 

 

Az első autóversenyt az amerikai Wisconsinban 1878-ban Green Bay és Madison között rendezték 323 kilométeres távon, a versenyt egy Oshkosh gőzgép nyerte.

Az első európai autóversenyt még gőzgéppel hajtott kocsik vívták 1887-ben Párizs és Versailles között, amelyet a Georges Bouton által készített háromkerekű gőzhajtású kocsi nyert meg. Ezek kezeléséhez a vezetőn kívül még egy fűtőre franciául chauffeur is szükség volt, ebből ered a magyar sofőr elnevezés.

 

 

Az autók terjedésével egyre több és hosszabb távú versenyeket rendeztek, kezdetben a versenyek az közforgalmú országutakon zajlottak. 1903-ban a Párizs-Madrid túraversenyen vesztette életét Marcel Renault és három szerelő, összesen 15 áldozatot követelő baleset történt ekkor. Ezután lezárt vagy pályaversenyeket rendeztek már. Az Amerikai Egyesült Államokban rögtön pályaversenyek terjedtek el 1896-tól, máig eltérnek a nagy ovális pályák az Európában megszokott verseny helyszínektől.

Egyre több országban alakultak autóklubok és 1904-ben megalakult a Nemzetközi Autóklubok Szövetsége amely később Nemzetközi Automobil Szövetséggé (FIA) alakult, ez a központi szervezet határozza meg és ellenőrzi a versenyszabályok betartását.

Versenysorozatok:

Formula-1: 1950-óta rendezik meg ezt a sorozatot.

Formula 3000: Jelenleg GP 2 néven fut 1984-óta.

Dakar Rali: 1979-óta rendezik meg a sivatagban.

Monte-Carlo Rali: 1911-óta.

Nascar: 1948-óta megtartott amerikai gyorsasági versenysorozat.

Rali Világbajnokság: 1973-óta megrendezett bajnokság

Túraautó Világbajnokság: 1993-óta.

IndyCar Series: 1902-óta rendezett amerikai gyorsasági pályaverseny.

Le Mans-i 24 órás autóverseny: 1923-óta.

 

 

{flike}{fcomment}