foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Race Online Hungary

Team Spirit

Hungarian English French German Norwegian

Csatlakozz!

gtsport-logo

 

Adrian Newey-t a mai napig felkavarja a gondolat, hogy 19 évvel ezelőtt egy általa tervezett Williamsben vesztette életét a háromszoros világbajnok Ayrton Senna. A grove-iak akkori főtervezője leginkább azt bánja, hogy nem adták meg a brazilnak mindazt, amiért 1994-ben csapatukhoz szerződött.

„Ami aznap történt, a baleset oka a mai napig kísért” – nyilatkozta Adrian Newey a BBC-nek adott interjújában az 1994. május 1-jei feketehétvégéről, amely során Ayrton Senna életét vesztette a San Marinói Nagydíjon. Mint ismert, az imolai Tamburello-kanyarban történt kicsúszásról azóta sem tudni, vezetői vagy technikai hiba okozta-e azt. Az eset kapcsán Olaszországban nyomozást indítottak, Newey, valamint a csapat akkori technikai igazgatója, Patrick Head pedig jó ideig a bíróságra járt, ám végül nem találták felelősnek őket a brazil bajnok halála ügyében.

Az akkori vizsgálat nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a rosszul módosított kormányrúd törhetett el, ám a Williams telemetriai adatai arról tanúskodtak, Senna is hibázhatott a Tamburellóban, mivel a biztonsági autós fázist követően túl agresszívan hajtott. „A kormányrúd hibája okozta a bajt, vagy puszta baleset volt? – teszi fel önmagának a kérdés Newey még ma is. – Kétségtelen, hogy törés keletkezett. Ugyanakkor egyetlen adat, a pálya, valamint az őt követő Michael Schumacher fedélzeti kamerái sem mutatták meg egyértelműen, hogy hibás lett volna a kormányrúd. Az autó kezdetben túlkormányzott volt, Ayrton meg is fogta, aztán egyenesen haladt tovább. De az első a túlkormányzottság volt, amely hasonlított arra, amit gyakran látunk az Államokban az oválpályákon: az autó hátulja kitör, a versenyző korrigál, aztán egyenesen halad tovább, és nekimegy a falnak. Mindez nem azt bizonyítja, hogy a kormányrúddal volt gond.”

Newey elárulta, a baleset mellett az bántja leginkább Senna halálával kapcsolatban, hogy a Williamsszel nem adták meg neki azt, amiért hozzájuk szerződött 1994-ben, s a vártnál gyengébb autóval hibába hajszolták a brazilt. „Hihetetlen aurája volt, valami olyasmi, amit képtelenség szavakba önteni. Egyszerűen erős volt a jelenléte. Mindig kísérteni fog, hogy amiatt csatlakozott a Williamshez, mert az azt megelőző három évben elég jó autót építettünk, és ő annál a csapatnál akart versenyezni, amely a legjobb autót adja neki. Sajnos az 1994-es autónk viszont nem volt elég jó a szezon elején. Ayrton hihetetlenül tehetséges és eltökélt volt… igyekezett mindent kihozni az autóból, még azt is, amire talán nem is volt képes. Nagy kár és nem igazságos, hogy ilyen helyzetbe került. Aztán természetesen kijavítottuk az autót, de ő akkor már nem volt velünk” – mondta a szakember.

{flike}{fcomment}