foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Race Online Hungary

Team Spirit

Hungarian English French German Norwegian

Csatlakozz!

gtsport-logo

 

Helló "evribádi"! Isten hozott mindenkit a Then&Now széria Kígyóbűvölő sorozatának első fordulójáról készült összefoglalóban. Aki esetleg még nem hallotta volna, vagy kimaradt belőle, annak előzetesen annyit mondanék, hogy 13 fő - köztük ismét egy új belépő - részvételével sikerült megrendezni az első állomásként meghatározott Road Course Indianapolis pályán a futamokat. 

1. futam:

Az első fordulóban ezen a kupán is fuvarospetya szerezte meg a pole pozíciót, mögötte naje777, brutus, Redbreast, DEPR, BrightDark, Zsolesz, napPALI, Bandage_520, az újonc tess3ladd, mateka25 és Csellarka volt a sorrend. Bár az elért idők visszanézésére nincs lehetőség, de az tisztán kiderült, hogy a pálya karakterisztikájának és a szélárnyák többek által is erőteljes használatának köszönhetően nagy különbségek voltak, mivel több jövendőbeli pályán is ez visszaélésre adhat okot (értsd: más segítségével éri el valaki a jobb rajtpozíciót) ezért ez is szabályozva lesz a továbbiakban.

A rajtnál naje előretört, mögötte fuvarospetya és brutus is sikeresen bevették az első kanyart, mögöttük viszont rögtön megtörtént az első baleset: Redbreast-et kipörgették a kavarodásban, aki ezután máris az utolsó helyről kezdhette meg felzárkózását. Bár jelzést nem kaptunk, de visszanézésre került az eset: a kipörgetést BrighDark lökése okozta, az ő szemszögéből viszont tisztán látható volt, hogy több kisebb lökést is kapott, hiába fékezett és próbálta elkerülni az ütközést, amely ugyan nem is volt nagy erejű, de ennél az autónál nem is kell sok a megforgáshoz. Yvan Müller biztosan megmondaná, mit kell ilyenkor tenni.

Az élen állók közül a 2-3. körben fuvarospetya még DEPR-el csatázott, majd utolérte naje777-et, akivel együttesen maguk mögött hagyták az egész mezőnyt, és nagyon szépen harcoltak egymással, a végén fuvarospetya nyert 29 ezreddel, rögtön magasra téve a mércét a szoros befutók listája között is. A dobogóra még DEPR állhatott fel, aki stabil köröket ment, de végig magányosan, talán kissé unalmas versenye is lehetett. A 4. helyért brutus és Zsolesz harcoltak, majd csatlakozott hozzájuk napPALI is, ők szinte végig folyamatosan harcoltak egymással. A 7. helyen Bandage_520 futott be, mögötte BrightDark, Redbreast, akik a végén nagyon megtalálták egymást, majd tuss3ladd, mateka25, Dynamo és Csellarka volt a sorrend. A leggyorsabb körért járó 3 pont naje777-nek járt, így a befutó mellett a ponttáblázaton sem nőtt nagyra a különbség.

 

Fegyelmi vizsgálat:

Többen erőteljesen elnézték az első kanyar féktávot, egy ilyen során a 2. kör elején tuss3ladd erőteljesen kiütötte a helyéről mateka25-öt, aki több pozíciót is vesztett. Vele szemben szóbeli figyelmeztetést alkalmaztunk, mivel az első versenye volt, a baleset után, illetve az egész verseny alatt próbált előzékenyen viselkedni, a baleset után rögtön félreállt és bevárta mateka25-öt, ez mentette meg a 20mp-től, illetve az első és egyszeri alkalom. Vizsgáltuk az 5. körben ugyanitt történt balesetet is, amelyben mateka25 ütközött nekiféktávon Redbreast-nek, aki szintén megpördült. Szándékosság ebben sem volt, inkább apró figyelmetlenség súlyosabb következménnyel, de mateka-25-ön is látszott, hogy igyekszik vigyázni a másikra, ezért ő is szóbeli figyelmeztetésben részesül. 

Nyilatkozatok a futam után:

1. BLAZSÁN Patrik (ROH-Fuvarospetya)


"Az időmérőn sikerült megszereznem a pole-t egy jól összerakott körrel. A rajt viszonylag sima volt, Naje megelőzött, majd hibáztam és DEPR is elment. DEPR-el pár körig csatáztam, majd sikerült leszakítanom. Naje elől nagy tempót ment, mindenképpen le akartam dolgozni a távolságot. Kínkeservesen minden tizedet kipréseltem az autóból,de végül sikerült felzárkóznom. Az utolsó körben én jöttem ki szerencsésebben az utolsó kanyarból ,így mindössze 29 ezreddel de sikerült megszereznem a győzelmet."

2. KROKEN Daniel (Naje777)

"Az időmérőn nagy harcban voltam Brutus-al és végül a 2. helyen zártam. Szoros volt de elégedett voltam. Fuvarospetya egyedülálló a saját kategóriájában, de meglepően jól kezdtem, és pár kanyarral később az élre álltam. Fuvarospetya kicsúszott a füves bukótérbe és így megtudtam előzni őt. Próbáltam a kritikus helyeken nagyon odafigyelni, de körről-körre csökkent az előnyöm. A futam végén harcban voltunk egymással, és a szélárnyék döntött közöttünk. Így utólag tisztán látszik, hogy ha a belső íven maradok meg is nyerhettem volna a versenyt. Ez van."

3. LUND Kjeld (DEPR)

  

"Borzalmasan nehéz futam volt ugyanis nagyon nehéz vezetni a Shelby-t. Szerencsésnek érzem magam, hogy a 3. helyen tudtam végezni ugyanis elképesztő harcot vívtam Brutus-al. Őszinte gratulációm az első két versenyzőnek. Nagyon jól mentek!"

 

1. futam végeredmény: 

 

P.

Drivers

 Nat    

Points

1.

 BLAZSÁN Patrik (ROH-Fuvarospetya)

25

2.

 KROKEN Daniel (Naje777)  

20+3

3.

 LUND Kjeld (DEPR)  

16

4.

 BÍBER Zsolt (ROH-Zsolesz)  

14

5.

 ZSIDEK Pál (napPali)  

12

6.

 LILLEVIK Roar (brutus)  

10

7.

 NÉMETH András (ROH-Bandage_520)  

9

8.

 THOMASSEN Ketil (ROH-BrightDark)  

8

9.

 LOSONCZY Ferenc (ROH-Redbreast)  

7

10.

 FØRELAND Øyvind (Tuss3ladd)
 

6

11.

 FÖLDESI Máté (mateka25)   

5

12.

 Ifj. LOSONCZY Ferenc (ROH-Dynamo)   

4

13.

 CSELLÁR András (ROH-Csellarka)
  

3

 2. futam:

A fordított sorrendes rajt sem ment le tisztán: az első kanyarban napPALI szorult neki a gumifalnak. Ezt is vizsgáltuk, de versenybalesetnek minősítettük, senki nem húzta rá a másikra a kormányt, viszont mindenki helyezkedett, napPALI pedig sajnos ennek lett az áldozata. Az első kanyar után mateka25 ugrott az élre, mögé már fél kör alatt a középmezőnyből előretört BrightDark és Bandage_520, akik a 3. körben már az élre álltak. BrightDark végig nagyon jó tempót menve folyamatosan növelte az előnyét és sima győzelmet aratott, mögötte végül a mezőny végéről előrearaszoló naje777 és fuvaropetya végzett, ők - az első futamhoz hasonlóan - ismét megtalálták egymást és a mezőny többi versenyzője felé emelkedtek tempóban.

A 4. helyet Bandage_520 szerezte meg, aki az utolsó néhány körben napPALI támadásait állta sikerrel, mondhatni ezúttal fordult a kocka az utolsó Godzilla forduló óta. A mezőny közepén DEPR, Zsolesz és brutus harcoltak egymással, mögöttük Redbreast, tuss3ladd, Dynamo, Csellarka és mateka25 volt a végső befutó. Ezen a versenyen is volt több baleset az első kanyarban történteken kívül: a 7. körben Bandage_520 elnézte a féktávot, és előbb a gumifalnak, majd naje777-nek ütközött, de pozíciót csak ő vesztett, miután elvette a gázt, illetve a 9. körben brutus leterelte mateka25-öt a fűre, aki a kigyorsításnál megpördült, megcsúszott, és akaratán kívül kilökte a pályáról az éppen elmenő "juhászt".

A futamon itt is többen hibáztak, de - valószínűleg az autók lényegesen job tapadása és kezelhetősége miatt - kevesebb volt. A leggyorsabb körért járó 3 pontot ezen a futamon fuvarospetya szerezte meg, mintegy revansot véve naje777-en.

Nyilatkozatok a futam után:

1. THOMASSEN Ketil  (ROH-BrightDark)

"Viszonylag tisztán el tudtam jönni és a 4. helyen autóztam. Azt hiszem Bandage ment előttem illetve két srác mielőttünk. A második vagy harmadik körben a két vezető hibázott ezért Bandage és én az élre kerültünk. Pár körrel később Bandage a pit kijárat végénél elnézte a féktávot így előzni tudtam. Szóval az 1. kanyarban megelőztem, és onnantól nyomtam ami kifért a csövön. Sikerült egy megnyugtató előnyt kiépítenem. Mögöttem Fuvaros, és Naje csatáztak de csak keveset tudtak ledolgozni, így tiszta köröket futva sikerült megnyernem a versenyt. Fantasztikus volt!"

2. KROKEN Daniel (Naje777)

"A  fordított felállás miatt készen álltam a nehéz futamra. Viszonylag tisztán, és könnyen sikerült átverekednem magam a mezőnyön. Egy kicsi rámenősség itt-ott de semmi tekézés. Brutus-al kiélezett csatát vívtunk. Nagyon nehéz volt nála megtalálni a nyitott ajtót. Miútán megőleztem BrightDark vagy 8. másosperccel vezetett előttem. Esélyem sem volt utólérni. Pont elég volt Fuvarossal megküzdenem amely csatából végül most én kerültem ki szerencsésen. Nagyon boldog vagyok a két 2. hely miatt. Ez az eddigi legjobb szereplésem."

3. BLAZSÁN Patrik (ROH-Fuvarospetya)

 

"A rajtnál jól jöttem el javítottam pár pozíciót, viszont rögtön a 3-as kanyarban eldobtam az autót,  így visszaestem az utolsó helyre. Ezután valahogyan előre keveredtem a. 5. helyre, és Pali mögött találtam magam. Most is mint mindig remekül védekezett, nehéz volt megelőzni, de valahogy sikerült. Bandi nagy csatában volt Naje-val, de az első kanyarban neki verte a betonnak, így már a 3. helyen voltam. Naje-t is sikerült megelőznöm, de jobb tempója volt a végén és visszaelőzött. Gratulálok mindenkinek, jó kis versenyekkel kezdtük ezt a szériát is."

 

2. futam végeredmény:

 

P.

Drivers

 Nat    

Points

1.

 THOMASSEN Ketil (ROH-BrightDark)

25

2.

 KROKEN Daniel (Naje777)  

20

3.

 BLAZSÁN Patrik (ROH-Fuvarospetya)  

16+3

4.

 NÉMETH András (ROH-Bandage_520)  

14

5.

 ZSIDEK Pál (napPali)  

12

6.

 LUND Kjeld (DEPR)  

10

7.

 BÍBER Zsolt (ROH-Zsolesz)  

9

8.

 LILLEVIK Roar (brutus)  

8

9.

 LOSONCZY Ferenc (ROH-Redbreast)  

7

10.

 FØRELAND Øyvind (Tuss3ladd)  

6

11.

 Ifj. LOSONCZY Ferenc (ROH-Dynamo)   

5

12.

 CSELLÁR András (ROH-Csellarka)   

4

13.

 FÖLDESI Máté (mateka25)   

3

 

Az összetett állás:

 

P.

Drivers

 Nat    

Points

1.

 BLAZSÁN Patrik (ROH-Fuvarospetya)

44

2.

 KROKEN Daniel (Naje777)  

43

3.

 THOMASSEN Ketil (ROH-BrightDark)  

33

4.

 LUND Kjeld (DEPR)  

26

5.

 ZSIDEK Pál (napPALI)  

24

6.

 BÍBER Zsolt (ROH-Zsolesz)  

23

7.

 NÉMETH András (ROH-Bandage_520)
 

23

8.

 LILLEVIK Roar (brutus)  

18

9.

 LOSONCZY Ferenc (ROH-Redbreast)  

14

10.

 FØRELAND Øyvind (Tuss3ladd)  

12

11.

 Ifj. LOSONCZY Ferenc (ROH-Dynamo)   

9

12.

 FÖLDESI Máté (mateka25)   

8

13.

 CSELLÁR András (ROH-Csellarka)   

7

 
Zárszó:

Visszanézve a két futamot alapvetően elégedett vagyok a hozzáállással a versenyek során. Látszik, hogy mindenki próbál vigyázni a másikra, bár ezt a visszaengedéses dolgot még néhány embernek nem ártana gyakorolnia. Mivel igazán súlyos - és főleg szándékos - szabályszegés nem volt, illetve ha volt, az érintettek eddig nem jeleztek ilyet, ezért a eredmény véglegesnek mondható. Az is látszik ugyanakkor, hogy néhányan a sérelmükért megpróbálnak több-kevesebb sikerrel revansot venni, ami viszont megengedhetetlen. Felhívom mindenki figyelmét, hogy versenyezni jövünk össze, méghozzá szabályok szerint. Akit sérelem ér, az nem morogjon, ne akarjon bosszút állni, mert a büntetése súlyosabb lesz. Jelezze a futam után, az időbüntetéssel sokkal nagyobb hátrányt szed össze az okozó, mint amennyit nyer. Most is arra kérek kivétel nélkül MINDENKIT, hogy nézze vissza saját külső szemszögéből a versenyét, hogy tanuljon belőle, ha pedig igazságtalanságot vesz észre, nézze meg a másik szemszögéből is, hogy tisztán lásson. Ebből lehet okulni. Úgy gondolom egyébként, hogy - az egyébként lazításnak szánt - Godzilla-kupa egyszerűbben irányítható autójához és kevésbé technikásabb pályáihoz képest nagyon szépen helyt állt minden egyes résztvevő, főleg ha figyelembe vesszük azt, hogy most hol mentünk és mivel. Mert nem mindegy. A következő pálya Laguna Seca Raceway lesz a híres "csavarhúzó" kanyarral,, gondolom senkinek nem kell bemutatnom. Szeretettel várunk mindenkit a jövő héten is, azonban technikai okok miatt az eddig megszokottaktól eltérően ez alkalommal (és kivételesen) CSÜTÖRTÖKÖN lesz a futam megrendezve a szokott időben. Gyakoroljatok sokat, és ne egyetek túl sok hamburgert, mert lemaradtok!

 

Foto: Red

{flike}{fcomment}