foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Race Online Hungary

Team Spirit

Hungarian English French German Norwegian

Csatlakozz!

gtsport-logo

 

Nagy tisztelettel köszöntöm az olvasókat! Lezajlott a ROH rendezésében az első forduló az Amuse kupából. Időt, energiát nem spóroltak a versenyzők, hogy minél jobb beállításuk legyen és jól tudjanak teljesíteni az első fordulóban. Sok gyakorlással, edzéssel érkeztek a versenyzők High Speed Ringre. Pazar előzésekkel, taktikázásokkal tarkított futam volt ahol balesetek is voltak. De jöjjön ROH-Bandage futam összefoglalója, az ő már-már megszokott stílusában. /Red/

Üdvözlök mindenkit Red köszöntője után én is, ezúttal az Amuse GT1 sorozatban, ahol nagyszárnyú, mégis kabrió karosszériával ellátott sportgépben fogja hajunkat fújni kopasz fejünkön a menetszél! Bár a kupa a Redbreast által megálmodottak alapján megy, amint látjátok, tőlem így sem szabadultok meg, az összefoglaló szöveges részében - hacsak nem kelt túl nagy tömegekben ellenérzést - ezután is én fogok közreműködni. Lássuk tehát, miből is élünk!

1. futam:

Az időmérőn az eltérő taktikáknak hála vegyes - és persze az erőviszonyokat csak távolról sejtető - sorrendet kaptunk: naje777 volt a leggyorsabb, majd Redbreast, Dynamo, Bandage_520 , Csellarka és mateka25 következett, mögöttük a kemény gumin indulók közül fuvarospetya, ugibug, Zsolesz, BrightDark, brutus és Fantomas álltak fel a rajtrácson. A rajt után az első nyújtott bal kanyarban mateka25 már a 2. helyen haladó Redbreast-et támadta, azonban ezt a belső íven a füvön tette.


Az autójával hirtelen kifelé sodródott, meglökte Redbreast-et, aki a mellette lévő Dynamo hátuljának, illetve Bandage_520 elejének ütközött, amely miatt mindanyiuk járműve megsérült. Az ütközés után Csellarka ment el Redbreast mellett, aki a sérült autóval küszködve nekiütközött az őt előző jármű hátsó részének, ami miatt Csellarka először a falnak csapódott, majd vissza a pálya közepére, éppen az üldözőboly elé. A történteket nem írom le, mert lehetetlen, de egy profi snookermeccs nyitó lökése elbújhat mellette, csak itt kisebb hely volt, lyuk meg sehol...

Akit érdemes megnézni, az BrightDark, neki megelőlegezem az "Év szerencsefia by GT5" címet. Többször is visszanéztem, ahogy elkerülte őt minden baleset és ütközés (nem tévedés, szándékosan fogalmaztam így), egyszerűen hihetetlen! Ha imádkozott, akkor Csellarka atyának van még mit tanulnia tőle...


Lucky Luke alias ROH-Brightdark

A lényeg az, hogy a komplett mezőnyből szinte senki nem maradt sértetlenül, Zsolesz, Csellarka, Fantomas, fuvarospetya, ugibug már az első körben kimentek javításra. Brutus hősiesen kint maradt még egy kört, de a 2.-ban már ő is útba ejtette a boxot. A többi résztvevő járművén kisebb károk keletkeztek, így Dynamo, mateka25, Redbreast és Bandage_520 az első kerékcseréig az autóval is küzdöttek, illetve az utolsó két megnevezett egymással is próbált pozícióharcot folytatni több-kevesebb sikerrel.A 12. körben mateka25 a kerékcserét követően vagy kilépett, vagy ledobta a gép, tehát a versenyt nem fejezte be, neki egyébként sajnos már az időmérőn is megint voltak technikai gondjai. A különböző taktikáknak és gumihasználatnak köszönhetően több, úgymond saját káros baleset is történt, illetve a sebességkülönbségek miatt több helycsere is volt, ekkor azonban nem lehetett még csak sejteni sem a végkifejletet, amit a verseny végéhez közeledve több tényező is erőteljesen módosított: a 23. körben a kezdetektől vezető helyen haladó naje777-nek, a 27. körben Csellarka-nak, a 29. körben pedig Dynamo-nak is kifogyott az üzemanyag az autóból, így mind jelentősen visszaestek, főleg naje777, aki - ahogy a szólás is mondja - elsőből lett utolsó emiatt.

 

A versenyen történtek kétesnek nevezhető események is, erről a későbbiekben teszek említést. A futamon végül BrightDark diadalmaskodott, utána fuvaropetya és a sérült autójával sokat szenvedő, viszont eleget tankoló Redbreast állhatott a dobogóra, majd ugibug, Bandage_520, Fantomas, brutus, Zsolesz, Dynamo, Csellarka és naje777 következtek.  A leggyorsabb kör fuvarospetya nevéhez fűződik.

Nyilatkozatok a futam után:

 

1. THOMASSEN Ketil  (ROH-BrightDark)

 

"Tiszta taktikám volt az első futam előtt: kemény gumikon futom a kvalifikációt, és az első etapot azokon teljesítem. Ennek a célja az volt, hogy elkerüljem a forgalmat a pályán. De valószínűleg több versenyző is kemény gumin indult, mert a rajt után nagyon sokan egymáshoz közel értünk az első, gyors kanyarhoz. Sok autó, ekkora sebességnél nagyon közel egymáshoz, mindez egy nagy balesethez vezetett az első kanyar után. Hihetetlenül szerencsés voltam, hiszen csak a bal első része sérült az autómnak, a többiek viszont nem úszták meg ennyivel. Úgy döntöttem, nem jövök be a boxba, hanem végrehajtom az eredeti tervemet. A verseny hátralévő részén szinte nem is volt forgalom a pályán körülöttem. Néhány körrel a második kiállásom után jöttek a „ zöld feliratok”, és beletelt egy-két körbe mire rájöttem: Én vezetek! Valószínűleg a boxkiállások alatt mindenkit megelőztem. Képes voltam hibák nélkül autózni, és megszerezni a győzelmet. Szerencsésnek érzem, mert sok gyors pilóta volt a pályán."

 

2. BLAZSÁN Patrik (ROH-Fuvarospetya)

 

 "A rajtot jól kaptam el, viszont már rögtön a verseny elején balesetbe keveredtem. Andris autója keresztbe állt előttem, én pedig nem tudtam lefékezni időben és belementem. Az autó megsérült és már az első körben rögtön kiálltam kerékcserére, de már itt hibáztam, hiszen semmi értelme nem volt a kemény gumit felrakni miután azzal rajtoltam, csak akkor lett volna jó ha egy kiállással megtudtam volna csinálni a futamot. Ezután nyomtam amennyire lehetett, néha piciket hibáztam, de összességében jó tempóm volt. Az utolsó kiállás után már a dobogón találtam magam, a többiek hibái miatt. Red volt előttem kemény gumin, őt sikerült megelőznöm, de ekkorra már Bright nagyon messze volt, viszont keményen nyomtam, hiszen soha nem lehet tudni mikor hibázik az ember.Érdekes verseny volt, a rajt után nem számítottam dobogóra, de össze jött egy kis szerencsével. Gratulálok mindenkinek."

 

 3. LOSONCZY Ferenc (ROH-Redbreast)

 

  "Érdekes futam volt az egyszer biztos. Az időmérőn a 2. rajt kockát szereztem meg, mert sokan a kemény keverékkel vágtak neki a futamnak. Megtörtént a rajt, sajna nagyon hamar az első futóművem megsérült. Először bal oldalt, aztán jobb oldalt. Így mellettem és mögöttem is már máshogy alakult a helyzet. Baleset lett, ráadásul nem is kicsi. Ezek után nagyon küzdöttem a kocsival. Ha jól emlékszem a 4.-5. helyért voltam nagy csatában Bandagéval, de az ő kocsija is sérült volt, meg az enyém is. Így sokkal jobban kellett figyelnünk egymásra. Akkor eldöntöttem, hogy a 10.körig kint maradok a lágy keveréken, utána fel a kemény és nem jövök ki többet. Sajna a kemény keveréken egyszer megcsúsztam és lekoccoltam a kocsi elejét. Megint megsérült a kocsi, de ismét bevállaltam, hogy kint maradok, mert még így talán marad valami esélyem a végére. Az, hogy mire az teljesen megtippelhetetlen volt. Aztán ahogy teltek a körök utolért pár versenyző, akik feltették vissza a lágyabb keveréket. Küzdeni hasztalan lett volna, főleg hibás kocsival és más gumi keveréken. Aztán a futam vége felé jöttek a meglepetések. Többen megint a boxba mentek, Csellarkának elfogyott a benzinje és már a 4. helyen voltam. Utolsó kört megkezdve Dynamo nagy fiam egyszerűen lelassult, mert neki is elfogyott a benzinje. 3.helyen álltam ekkor és innen be kellett hoznom csak a kocsit a dobogóra. Szerencsém volt, de ez mellett elég kiegyensúlyozottan vezettem az Amuset. És itt szeretnék Gratulálni a Csapattársamnak Zsolesznek aki viszont a 2. futamon hozta be a kocsit a dobogóra. Nem kezdtünk rosszul, sőt jobbra is számítottunk. De én ahogy ismerem magunkat biztos,hogy lesz ez jobb! Szép volt Zsolesz!"

 

A verseny végeredménye: ITT

 

2. futam:

Ezúttal simán ment a rajt és az első kör is, a sorrendet természetesen megkavarta a gumiválasztás. Az élen Fantomas, Zsolesz, Csellarka és brutus hamar elléptek a mezőnytől soft gumikon, illetve a szélárnyák kihasználásával, amelyből mögöttük már kimaradt szintén ugyanilyen taktikával induló Bandage_520, aki a kemény gumis üldözőket vezette a kerékcseréjéig, illetve a gumijai nagyobb mértékű elkopásáig. 

Ezen a futamon már sokkal jobban érezhető volt a beállításokon kívül a taktika hatása is, illetve mindenki tanult az első futamon elkövetett hibákból. A versenyben nem volt sok olyan pozícióharc, amely körökön keresztül eltartott volna, cserébe viszont mindenki eredményesebben beválthatta saját elképzeléseit. A futamot végül fuvarospetya nyerte meg, miután az utolsó néhány körben beérte a kemény gumin addig az élen haladó Zsoleszt.

A 3. helyre BrightDark érkezett meg, akit szintén a végére begyorsuló és több embert is megelőző ugibug és Fantomas követett, utánuk Csellarka, brutus, Redbreast, Dynamo, naje777 és Bandage_520 haladtak át a célvonalon. A legyorsabb kört ezúttal ugibug teljesítette hajszálnyi különbséggel.

 

Nyilatkozatok a futam után: 

 

 1. BLAZSÁN Patrik (ROH-Fuvarospetya)

 

"A rajtnál nagyon vigyázott mindenki, tisztán eljött a mezőny. A kemény gumit nem nagyon éreztem az első pár körben, viszonylag sokat hibáztam, viszont az etap végére egészen vezethetőnek éreztem az autót. A 10. körben kiálltam kerékcserére, nem kerültem forgalomba, így saját tempóban tudtam menni a teljes második etapomat. Az utolsó kiállás után, Zsolt vezetett magabiztos előnnyel, azonban a kemény gumin volt, amiben már volt jó pár kör. Nagyon erős tempót ment a keményen, de én lágyon voltam, így átvettem a vezetés pár körrel a leintés előtt és behoztam az autót. Kemény verseny volt, azt hiszem a második versenyen sikerült kiautózni a maximumot, ezért nagyon elégedett vagyok. Köszönöm a versenyt srácok, gratulálok mindenkinek."

 2BÍBER Zsolt (ROH-Zsolesz)

 

 "Borzalmasan csalódott vagyok. Ebben a szerdában sokkal de sokkal több volt. Sikerült a kocsimat kettős feladatra beállítani. A gumikkal kiválóan bánt ugyanakkor képessé tett ha szükség úgy hozza jóval 58-as időket tekerve magabiztosan a pályán tudjam tartani az autót. Ha most itt lenne előttem én is lehajolnék előtte mint a Vettel a múlt héten. Sajnos most az élet mást dobott. Két verzióm volt a stratégiára. A döntésemet nagyban befolyásolta a Young Terrorist Team taktikája. Száraz tempójuk jobb volt az enyémnél de biztos voltam benne, hogy ha együtt maradunk én körökkel tovább tudok majd kint körözni és kompenzálni a pár tizedes hátrányt. Így utólag hibás döntésnek bizonyult mert a rajtnál pont a darálóba kerültünk. Semmit nem tehettem. Jobbról balról előttem mögöttem autók voltak. Szorosan tartottam az ívet amikor hirtelen valaki szó szerint átrepült fölöttem. Iszonyatos kavarodás volt. Az autóm totálkárra tört és vége. A második futamban nem volt kérdéses, hogy azonnal az élre akartam állni. Ez sikerült is. Kinyomtam a szemét a hideg gumikon a verdának. A célegyenesre megpróbáltam leszakítani a Csellárka, Fantomas, Brutus triót. Sajnos pont elcsípték még a szélárnyékom és a nyakamra estek. Brutus nagyon agresszíven támadott így nem tudtam az ideális íven menni ami az elején már 1mp-el lassabb körökkel büntetett. Majd megérkezett Fantomas is. Elengedtem őket abban bízva, hogy így jobban tudunk haladni. Nem így lett. Rengeteg időt és gumit vesztettem, így már a 12-ik körben ki kellett jönnöm. Az ezt követő részben hibátlan vezetéssel lehajtott fejjel próbáltam a lehető legtöbbet kihozni a futamból. Amikor megláttam Patrikot 10mp hátrányban mögöttem már tudtam, hogy lágykeverékes friss gumikkal le fog tolni a pályáról. Esélyem sem volt ellene. Gratulálok neki és a csapattársának Uginak is mert nagyon kemény fordulón vannak túl ők is. Ezenkívül nagy örömmel tölt el a csapattársam Red első futamos 3. helye a nehézségek ellenére nagyon hősiesen küzdött és ezzel értékes pontokat mentett a csapatunknak. Nagyon komolyan vesszük a következő futamokat és azt most megígérem, hogy nagyon kemény ellenfelek leszünk!"

3. THOMASSEN Ketil  (ROH-BrightDark)

 

 "Hátulról indulva ismét a kemény gumik mellett döntöttem. Elég gyengén sikerült a rajtom, és az egész mezőny jobb első kört teljesített nálam. Abból, amit láthattam, nem voltak balesetek. Volt néhány kör, amikor előttem volt valaki és tudtam szélárnyékban jobb köröket menni a keményen. A futam későbbi részén Ugi és Fuvaros is üldözőbe vett és meg is előzött végül. Egyértelművé tették számomra, hogy elképesztő tempót tudnak ezen a pályán Az utolsó néhány körben előre tudtam jönni a harmadik helyre, de Ugi megint engem üldözött, és a végén nagyon-nagyon közel ért. Ha a verseny még egy körig tartott volna, biztosan megelőz. Fuvaros tiszta győzelmet aratott, és Zsolt a 2. helyen is remek tempót mehetett, mert a verseny alatt egyszer sem láttam az autóját!"

 

Fegyelmi vizsgálat:

Az időmérőn többen próbálkozgattak a szélárnyékkal, a felvételeket megtekinthetitek ITT is. Büntetést most nem kap senki, ez amolyan figyelemfelhívás Big Brother módra: tudjátok, a nagy testvér figyel...

Kizárólag az első futamon indultak baleset, lökés miatt vizsgálatok, ezek részben jelzés, részben saját észlelés alapján, amelyek a következőek:

  • Az első kör első, hosszú bal kanyarjában történteket - bár szinte mindenkit érintett versenybalesetnek minősítettük. Mateka próbált vigyázni, kicsit hibázott (vagy laggolt), Red pedig később a törött autót nem tudta megfelelően irányítani, tehát nincs büntetés senkinek.
  • Ezzel kapcsolatban viszont szabálymódosításra kerül sor: (főként természetesen az első körben) tömegbaleset bekövetkezése esetén új rajt fog következni, a felvétel elmentésre, a baleset elemzésre fog kerülni, illetve felelős esetén az okozó büntetésre számíthat. Azt hiszem az első futamon történtek után nem kell túlzottan magyaráznom, hogy miért lesz erre szükség, a pontos szabályról majd tájékoztatást kaptok.
  • A 16. körben Dynamo a célegyenes előtti kanyarban hibázott, próbálta összeszedni az autóját, ennek során az íven volt, amikor Zsolesz nekiütközött, ez versenybaleset volt.
  • brutus a 17. körben ugyanitt nagy erővel hátulról nekiütközött Fantomasnak, illetve a 28. körben az első kanyarban rögtön a célegyenes után - szó szerint - felpasszírozta őt a falra, ezért vele szemben 5 pont levonás büntetés került kiszabásra. Azért nem időbüntetés, mivel a futamon nem mindenki ért be a célba időhatáron belül. Reméljük nem lesz több ilyen.Még egy érdekes dolog került vizsgálatra: Naje777 a 2. futamon csak egyfajta keveréket használt. Mivel azonban ez a kemény keverék volt, amellyel nyilvánvalóan csak saját magának ártott, és esetleg szabályértelmezési probléma is okozhatta, ezért csupán figyelmeztetés lett kiszabva. Természetesen ha a lágy gumikkal lett volna ugyanez a helyzet, akkor más lett volna a következmény is, a figyelmeztetés is csak azért történt, mivel szabályellenes egyféle keveréket felhasználni, még akkor is, ha csupán magának árt vele.

 

A verseny végeredménye: ITT

 

Zárszó:

Kissé vegyesek az érzelmeim a fordulóval kapcsolatban, olyan érzésem van, mintha visszamentünk volna az őszi újrakezdés idejére. Annyira nem vészes a helyzet szerencsére, de nyilvánvalóan többen nem vették elég komolyan a változást, amit ez a sorozat hozott el nekik. Itt hosszabb távok vannak, taktikázni kell. Nem kell rögtön eldönteni és mindent egy lapra feltenni, főleg nem az első körben. A meggondolatlansággal - még ha nem is szándékosan - könnyen tönkre lehet tenni egy, vagy akár több ember versenyét is, ezért jóval óvatosabban kell a többiekhez viszonyulni.
A második futamra már érezhető volt az első futamon történtek hatása, mindenki sokkal jobban figyelt a másikra, úgyhogy bízom abban, hogy ez a jövőben is így lesz. Mindenkinek jó és eredményes felkészülést kívánok a magam és az oldal nevében, mindig igyekezzetek okosan kihasználni a rendelkezésre álló egy hetet a gyakorlásra, higyjétek el, sokat számít. És akkor talán nem kell a Ketillel történthez hasonló csodáért imádkozni sem. Találkozzunk legkésőbb 11.13.-án, szerdán 20 órakor az Autodromo Nazionale Monza valódi pályán kétszer 22 kör erejéig. Galambbal itt biztosan nem fogunk összefutni és reméljük a technika is mellettünk lesz minden szempontból.

Tengermély tisztelettel: 

ROH-Bandage_520

 

Foto: Red

{flike}{fcomment}