foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Race Online Hungary

Team Spirit

Hungarian English French German Norwegian

Csatlakozz!

gtsport-logo

 

Üdvözlök mindenkit a Then&Now jelenlegi, szám szerint 4. sorozatának nyitó futamáról készített összefoglalójáról. Mint azt bizonyára tudjátok, egy kis téli szünet után ezzel a bajnoksággal kezdtük meg az új évet, természetesen már az új résszel, és azon belül is új autókkal. Szerencsére a sok újítás mellett megmaradtunk régi hagyományoknál is, azaz ezúttal is korrekt csatáknak lehettünk szemtanúi.

A helyszín – a kiválasztott autópároshoz illő módon – a madridi városi pálya volt fordított irányban, és bár a virtuális adatok szerint állandóan 31 C volt a hőmérséklet, hétágra sütött a nap, ennek ellenére a vászontető lenyitása következtében a menetszél mégis csak a második futamra kócolhatta volna össze dús hajunkat a bukósisak alatt, bár ez nem a versenyzőkön és az időjárási viszonyokon, hanem inkább a PD által kivitelezett autómegjelenítésen múlt, de oda se neki. Visszatérve a versenyre, lássuk, mi is történt.


Madrid fordított irány, 1. forduló, 1. futam:

A sok újdonság a rajtrácson nem igazán mutatta hatását: fuvarospetya az élre állt, mögötte ugibug, naje777, BrighDark, Zsolesz, a régen látott Krisz24, Redbreast, brututs, Csellarka, Bandage_520, Dynamo, majd Mate25, az új belépő seredavid sajnos nem tudott belépni a szobába, így lemaradt. A rajt nem hozott változást, viszont eseménymentes volt, ami ezen a szűk városi pályán ennyi embertől remek teljesítmény, még akkor is, ha éppen nem egy betonszaggató erőgépet kellett terelgetni az úton.

 

Az első körben ennek ellenére Zsolesz meg tudta előzni BrightDark-ot, illetve Krisz24 hibázott egyet az utolsó kanyarban, ami miatt ugyanennyit vissza is esett. Az élen az első három mindjárt el is kezdte leszakítani magáról a középmezőnyt, illetve a 4. helyet visszavevő BrightDark is kissé magányosan körözgetett. A középmezőny azért elég sűrű volt: Redbreast, Krisz24, Zsolesz, brutus, Csellarka és Bandage_520 ott voltak egymás nyakán. Az utolsó két helyért is ment a küzdelem: Mate25 és Dynamo folyamatosan harcban álltak egymással, ami gyakorlatilag az utolsó másodpercekig zajlott közöttük, eközben szemmel láthatóan nagyon szépen vigyáztak is egymásra.

A helyezések gyakori váltakozása helyett most inkább a vonatozás volt a jellemző. A 7. körben ugyan Csellarka folyamatos támadása során kissé meglökte a sikán előtt féktávon brutus-t, aki emiatt neki is csúszott kis sebességgel a falnak. Lassulása miatt Csellarka is kerülni kényszerült, így a megmaradt egyetlen kis „rést” kihasználva a közvetlenül mögöttük haladó Bandage_520 mindkettejüket egy csapásra meg tudta előzni. Öröme neki sem tartott sokáig, mert az utolsó körben ugyanitt hibázott, és nemcsak hogy a korábbi helyére esett vissza, hanem még az őt utolérő Mate25-Dynamo párossal s meg kellett harcolnia a 10. helyért.

Az idénynyitó futamot fuvarospetya nyerte ugibug és naje777 előtt, majd BrightDark, Redbreast, Zsolesz, Krisz24, brutus, Csellarka, Bandage_520, Mate25 és Dynamo következtek, a nem győztesek közüli leggyorsabb körért járó 3 pont ugibugnak járt.

Nyilatkozatok:

1BLAZSÁN Patrik (ROH-Fuvarospetya)

 

"Az időmérő jól ment, sikerült megszereznem a pole-t pár tizeddel, ezért az élről rajtoltam. A rajtnál jól jöttem el nem volt gond, Ugi tapadt és nagyon keményen tolt le a pályáról az elején, gyorsabb volt az első pár körben. Ezután sikerült egy kis előnyt szereznem, amit megpróbáltam növelni, ezért a futam végéig nagyon keményen nyomtam. Végül aztán egy viszonylag megnyugtató előnnyel sikerült nyernem, gratulálok mindenkinek, főleg Uginak aki nagyon komoly tempót ment."

2. HORVÁTH Olivér (ROH-Ugibug)

"Vártam az első futamot az új évben, készültem is rendesen rá. Időmérőn szerencsére egyből tudtam egy jó időt jönni és meg is lett a 2. rajthely.
Versenyen rajt után megtartottam 2. helyem de naje nagyon jött mögöttem, egy pillanatra nem dőlhettem hátra. Aztán verseny közepe fele leszakadt tőlem és Patrik is leszakított engem így már csak arra ügyeltem hogy nem dobjam el. Gratulálok Patrik-nak nem lehetett most sem elkapni illetve najénak is szeretnék gratulálni erős versenyt futott."

3. KROKEN Daniel (Naje777)

" I was realy not sure if I had the pace this time. I got 3rd in qual so it was good enough Got togther with Ugibug in the start of the first lap. Then Ugibug and Fuvaros slowly pulled away. I made some mistakes in the middle of the race, causeing Brightdark to close the gap behind me. Got myself together again and managed to hang on for 3rd."


2. futam:


A fordított sorrendben való rajtolás során az élről Dynamo rosszul indult meg, Mate25 szinte azonnal megelőzte, illetve még Bandage_520 is be tudta szúrni autóját még az első sikán előtt. Sőt a sikánnál már Csellarka is megpróbált elmenni mellette, ennek során azonban (legalábbis az én visszajátszásom alapján) összeértek, Dynamo felrepült az égbe (nem, nem ittam semmit, nem szedtem be semmit és különösen nem szívtam el semmit :- ), majd visszaeséskor oldalra lökte brutust, aki így Krisz24-nek csapódott. Az ütközések után brutus a 3., Csellarka 4., Krisz24 pedig az 5. helyre kerültek, az előző futamon az élmezőnyben végzők között nem történt jelentős változás.

A kör közepére Bandage_520 átvette a vezetést Mate25-től, aki a kör végén hibázott is az utolsó visszafordítóban, amely miatt vissza is esett. A második kör is tartogatott izgalmakat: az első sikánnál féktávon Csellarka belecsúszott kicsit brutusba a féktávon, de elrántotta a kormányt a másnak okozandó kár minimalizálása miatt, ami miatt autója a paláknak csapódott és megsérült. A sérült autóval a sikán kijáratánál megpördült az autója, éppen közvetlenül az őt utolérő Krisz24 előtt, aki azonban gyönyörű elkerülő manővert hajtott végre, a visszajátszás során tudtam csak azt megállapítani (remélem helyesen), hogy nem értek össze. A pördülés miatt Csellarka a 11. helyre esett vissza, miközben a kör végére ugibug már egészen az 5. helyig feljutott.

A 3. kör végén az utolsó visszafordítóban Mate25 hibázott féktávon, megsérült az autója, ami miatt a mellé érő Krisz24-et nekitolta a palánknak, de ezután azonnal lassított és elengedte a közelben lévő komplett mezőnyt, amely miatt mindjárt a 9. helyre esett vissza. Ekkorra Bandage_520 már megnyugtató előnyre tett szert az őt üldöző brutus-sal szemben, akit Krisz24, ugibug, Zsolesz, BrighDark, Redbreast, naje777, fuvarospetya és Mate25 követtek egy halomban.Az 5. körre a versenyzők már nem voltak ennyien egymás közvetlen közelében: 2-3 fős csoportok alakultak ki, akik folyamatosan harcban álltak a jobb eredmény reményében.

Ebben a körben ugibug ért össze az őt belső íven előzni szándékozó Krisz24-el és néhány másodpercig szinte össze is ragadtak annak ellenére, hogy Krisz24 rögtön lassított és félgázzal akarta kikerülni ugit, majd amikor ez sikerült végre, nagyon korrekten vissza is engedte őt maga elé, csak ezalatt a boly többi – szám szerint 4 - tagja elment mellettük. A 11. körre brutus-t utolérte, illetve meg is előzte Zsolesz, aki autójának hátsó része azonban a 12. körben az első sikánnál beakadt a szűkítő palánkba, ami miatt megpördült és visszaesett a 8. helyre. A pördülés ráadásul több embert is megzavart, mivel rossz helyen volt az autó, de ilyen szűk pályán jó hely nem létezik sajnos. A 13. körben brutus-t megelőzte BrightDark, illetve az utolsó helyről hol araszolva, de inkább szárnyalva megérkező fuvarospetya is, aki az utolsó körben elment még BrightDark mellett is, így szerezve meg a 2. helyet a leggyorsabb körért járó pontokkal együtt. (Az idejét inkább nem írom le, mert többen, kb. mindenki elszégyellnénk magunkat, itt nem ezredek, de még csak nem is tizedek döntöttek, mint ahogyan az utóbbi időben ez talán gyakoribb volt. Ez kérem klasszikusokat idézve igazi „űridő” volt…)

Az utolsó kanyart elhagyva a célegyenesben a dobogó legalsó fokáért BrightDark és brutus még mindig harcoltak, azonban valamilyen érthetetlen okból brutus autója megpördült és keresztbe állt. Szegény megpróbált minél előbb elmenni onnan, látszott az igyekezete, sőt én még a játékban újításként megjelenő, a hátramenet és az 1. sebességi fokozat váltása körülötti zavarodottságot is véltem felfedezni. A brutus autójának helyes irányban állítása során érkezett meg a mezőny kb. fele, ami pedig ezután következett, az valahol félúton volt a biliárd és a teke között. A versenyt végül Bandage_520 nyerte meg az előretörő fuvarospetya és BrightDark előtt, majd ugibug, Krisz24, naje777, brutus, Zsolesz, Redbreast, Csellarka, Mate25 és Dynamo következtek.

Futam eredmények: ITT

Fegyelmi vizsgálat:

Ismét örömmel jelenthetem, hogy mindenki korrekt volt, legalábbis nem láttam semmilyen kirívó szabálytalanságot, és nem is jelezte senki, hogy sérelem érte volna. Kisebb adok-kapok, féktávhiba ugyan volt, de ezeket még versenybalesetnek sem tudnám minősíteni. Csak így tovább gyerekek!

1. Németh András  (ROH-Bandage520)

"Az idômérôn és az elsô futamon nyújtott gyalázatos teljesítményemnek köszönhetôen a 3. helyrôl rajtoltam az esélytelenek nyugalmával. A rajtnál már a sikán elôtt be tudtam tenni az autót a rosszul induló Dynamo elé, a közepére pedig a kisodródó Mate25 mellett is el tudtam menni. A 2. körre már brutus került mögém, de addigra már kiautóztam egy kényelmesnek mondható 5-6 mp elônyt. Aránylag óvatosan közelítettem meg az összes veszélyesebb kanyart, nem vállaltam sehol felesleges kockázatot, az autó irányítása pedig feküdt nekem, élveztem, hogy hamar kicsapja a farát, kicsit driftesen mentem. Semmi mást nem tettem ezután, csak arra figyeltem, hogy az elônyöm ne csökkenjen, ami sikerült is. Féltáv után jutott eszembe elôször, hogy talán van egy kis esélyem, ami körrôl-körre nôtt, fôleg amikor láttam, hogy nem bírnak brutus-sal és fuvarospetya lassabban tör elôre a annál, amit vártam. A 11. körben már éreztem, hogy ezt már csak én bukhatom el, az utolsó 2 körben meg már nagyon óvatosan mentem, ennek ellenére az utolsó körben a sikánnál sikerült két kerékre állítani az autót. Végül meg ttudtam nyerni a futamot. Azzal tisztában vagyok, hogy nem a tudásomnak és az elmaradt gyakorlásomnak köszönhetôen nyertem, hanem a körülmények szerencsés összjátéka miatt, így nem voltam elégedett, de a felvétel visszanézése után azt mondom, hogy elég stabil és jó tempót mentem gyakorlatilag hibamentesen."

2BLAZSÁN Patrik (ROH-Fuvarospetya)

 

"A fordított rajtsorrendnek köszönhetően az utolsó helyről kezdtem a versenyt. Az rajtnál nagyon vigyáztam, nem akartam bajba kerülni, végül aztán Dynamoval összeakadtam, meglöktem hátulról amitől keresztbe állt, de nagyobb gond nem lett belőle. Elengedtem majd folytattuk mindketten a versenyt. Ekkorra már nagy hátrányban voltam, ezért megpróbáltam nyomni amennyire csak lehetett, ennek végül megint hiba lett a vége, a visszafordító kanyarban megcsúsztam és beleálltam a falba. Nagy hiba volt , mérges is voltam magamra. Ezek után viszont sikerült megtalálnom a tempót, így tudtam néhány pozíciót javítani. A verseny vége felé már az 5. helyen találtam magamat, majd Zsolt megpördült, ami Ugit megzavarta, ezért megtudtam előzni. Az utolsó körben Bright-ot is sikerült megelőznöm, végül a második helyen értem célba. Nagyon elégedett vagyok, a hibák ellenére is nagyon szerencsés voltam a futamon. Gratulálok mindenkinek főleg Bandinak, nagyon jól ment végig."

3. THOMASSEN Ketil  (ROH-BrightDark)

"I started out from P9, and it is a kind of a shock to go from the old BMW to the new. The adrenaline went right up through the the roof, and my awareness-level was at DEFCON 5. I don't remember everything clearly, but soon I found myself behind the red car driven by Zsolesz. I stayed as close as I could for several laps, trying to find an opening. But I only got a couple of half-chances, and the door closed pretty quickly when I made a move. We caught up with Brutus, and Zsolt managed to go past him on the inner arc of the last hairpin. The order was now Bandage - Zsolesz - Brutus - Bright. Unfortunately Zsolt was caught out at the first chicane, with a touch to the barrier, I believe. Both Brutus and myself could pass, with Fuvaros closing in on us. I don't remember how I passed Brutus, but I had P2 near the end of the race. Bandage was alone up front, showing great speed, not possible to reach him! I thought P2 was within reach with one lap to go, but I stayed a little bit too much to the left before the first chicane, and touched it. I lost a lot of speed before the chicane, and on the other side of it Fuvaros and Brutus passed me! I managed to hang on, and was close enough to try the inner arc at the last hairpin. Brutus saw I was coming, and he left enough space for me on the inside. He was a bit early on the throttle on the way out, and he nearly spun around. I gained P3, and that made a little bit up for my error at the beginning of that last lap. A very exciting race, and special congratulations to Bandage! Good win!"


Zárszó:


Mint az a fórumon is lehetett olvasni, borzasztóan sok ötletem volt/van a GT6-ban rendezhető versenyekkel kapcsolatban (és a többiekét még nem is említettem). Örültem és egyben megtiszteltetésnek is vettem, hogy az új év+új játék kombó egy Then&Now kupával indulhat. Igyekeztem olyan párosítást találni és olyan pályákat kiválasztani hozzá, amelyek a szünet után nem rögtön a mélyvízbe dobják az embert. Bár a két autó közül az egyik előzgetés szempontjából aránylag unalmas, de legalábbis annak látszó futamot produkált ezen a pályán, ezért az izgalmak fokozása érdekében – ha már a teljesítményt hagyományosan nem lehet, így - kizárólag ennél az autónál a szélárnyék erős fokozatra történő bekapcsolását a következő futamtól bevezetjük, remélem jól sül majd el. A második futam sűrű eseményei remélhetőleg mindenkit pótoltak. Bevallom őszintén először féltem attól, hogy a lágy versenygumival unalmas lesz ez az autó a gyári teljesítményével, de azt hiszem, erre bőven rácáfolt mindenkinél. Mindenkinek köszönöm a részvételt, és mindenekelőtt a tisztes egymáshoz és versenyhez való hozzáállását, találkozunk a jövő héten ugyanekkor, de ezúttal a Brands Hatch Indy pályán (a kiflin), várunk mindenkit és a boldog új év mellett jó gyakorlást kívánunk mindenkinek!

ROH-Bandage_520

{flike}{fcomment}