foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Race Online Hungary

Team Spirit

Hungarian English French German Norwegian

Csatlakozz!

gtsport-logo

Tartalom:

 1. BEVEZETÉS 
 2. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK 
 3. VERSENYZÉSI ETIKETT 
 4. SZANKCIÓK 
 5. PONTRENDSZER 
 6. DÍJAZÁS 
 7. VERSENYRENDEZŐ 

 

1.     BEVEZETÉS

Tisztelt versenyzők! Örömmel értesítelek titeket, hogy újra megrendezésre kerül az Ayrton Senna emlékének állított GP sorozat. Nyitásként szeretnék pár gondolatot megosztani veletek a névadó személyét illetően.

Ayrton Senna a 80-as 90-es évek forma-1-ének meghatározó alakja volt. Egy ikon a legyőzhetetlenség kultusz világszintű jelképe. Megosztó személyisége sem tudta halványítani azokat az eredményeket amiket a pályán hagyott. Gokarttal kezdte versenyzői pályafutását, majd 1983-ban megnyerte a brit Formula-3-as bajnokságot. A következő évben a Toleman csapattal debütált a Formula-1-ben, de 1985-ben a Lotus csapathoz szerződött, ahol három év alatt hat futamgyőzelmet szerzett. 1988-ban a korszak egyik legjobb versenyzőjének, Alain Prostnak lett a csapattársa a McLarennél. Senna hosszú és heves küzdelem árán nyerte meg a világbajnokságot, melyet 1990-ben és 1991-ben sikerült megismételnie. A McLarennél töltött további két évben, annak ellenére, hogy rosszabb autót vezetett, Senna futamokat nyert, és bár 1993- ban az egyéni világbajnokság esélyese volt, de végül másodikként végzett Prost mögött aki a bivalyerős aktív felfüggesztéses Williams pilótája volt. Az 1994-es évadra az akkori domináns Williamshez igazolt át, de a szezon harmadik futamán, a San Marinó-i nagydíjon halálos balesetet szenvedett. 

Ismert volt az időmérő edzéseken nyújtott kiemelkedő teljesítményeiről, hiszen 162 futama során 65 pole-pozíciót szerzett. Edzéselsőségeinek rekordját csak Michael Schumacher tudta megdönteni tizenkét évvel később viszont jóval több nagydíjból elérve azt. Hat győzelmet aratott Monté Carlóban, de a mai napig rekordnak számít az e pályán szerzett 1989 és 1993 közötti egymás utáni öt futamgyőzelme is. 2000-ben ünnepélyes keretek között bekerült a Nemzetközi Motorsportok Hírességeinek Csarnokába. Általános nézet szerint ő volt minden idők egyik legnagyobb Formula-1-es versenyzője, több millió embernek volt példaképe. Elszántságával sok versenyen kitűnt a mezőnyből. 

1.2    Rendezés

Az II. ROH Ayrton Senna memóriál professzionális Gran Turismo 6 szimulátor GP széria a FIA Nemzetközi Sportkódex és a Race Online Hungary által legitimált szabályzat alapján kerül lebonyolításra. A Versenykiírás módosítása, kiegészítése kizárólag számozott, a rendező által kiadott végrehajtási utasítások formájában lehetséges. A kiírás tartalmazza a versenyen alkalmazott etikai kódexet amelyek betartása minden indulónak kötelező érvényű. A verseny meghívásos, így a beküldött nevezések a ROH vezetősége által kerülnek elfogadásra. Erről a ROH csapat hivatalos tájékoztatást küld a nevezési lapon feltüntetett email címre. A ROH egyesület mint rendező fenntartja a jogot arra, hogy a sorozatban rögzített események és azoknak szereplőit később reklám, és promóciós célokra felhasználja, beleértve a versenyekről készült kép és hanganyag kizárólagos terjesztését. A ROH egyesület az emlékversenyben összetett dobogós versenyzőknek további 1 évig kiemelt felületet biztosít a raceonlinehungary.net oldalon. Az Ayrton Senna memóriái mint tradicionális sorozat évente egyszeri alkalommal kerül megrendezésre.

1.3   Média

A versenykről élő HD közvetítést adunk valós idejű feliratozással és hang kommentárral. Az eddigi legkomolyabb kezdeményezésbe kezdtünk amivel valaha is próbálkoztak GT-s körökben. 2db konzol váltott képes stream-et biztosít, hogy semmiről ne maradjunk le. Ezenkívül a Senna Memorial oldalán 'LIVE results' élő eredmények is feltöltésre kerülnek a fordulók alatt. A futamokról összefoglalók, körelemzések és esélyelemzések fognak napvilágot látni amit a TV csatornán sugározunk illetve cikkeben publikálunk. A futamok előzetesei illetve elemzése kapcsán folyamatos telefonos interjúkat készítünk a versenyzőkkel.

1.4    A Honda és Senna

A Hondával kialakult szoros kapcsolata miatt a McLaren-Honda csapat első számú vezetőjét, Ayrton Sennát hívták meg a Honda NSX-ek felfüggesztésének a finomhangolására a végső fejlesztési fázis alatt. A teszteket az NSX főnökével Hiroyuki Shimojimával és a műszaki csapattal végezték a suzukai pályán, Japánban. Senna kezdetben az NSX prototípus alvázát nem tartotta eléggé merevnek az ő általa megszokotthoz képest, így a végső típust az ő igényei szerint készítették el. Az Acura NSX 91’ a mai napig az ő nevével van fémjelezve.

2.   ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK


2.1   A szériában hivatalosan használható autók típusai

 

Sportszéria:  530TP (Full setup)

 

 

 

GT széria: 609TP felső limit, teljes motor, és karosszéria tuning megengedett. (Full setup)

Epson NSX ’08

 

 

ArtaNSX ’06

 

 

Takata Dome NSX ’06

 

 

Formula GT széria:840TP 680kg (Full setup)

 

Lotus 97T F1 Car (Senna's)

 

2.3     Autó sérülés

Mechanikai sérülés: Teljes

2.4     A futamok és az ehhez tartozó adatok

Útburkolat:

A teljes versenytáv útburkolata 100% aszfalt

 • Tapadás a pálya szélén: Valós
 • Sérülés: Teljes
 • Büntetés: Ki /szabálytalanságok a visszajátszás alapján vizsgálva/
 • Boost: Ki
 • Szélárnyék: Valós
 • Start típus: Állórajt, fékes-büntetéssel
 • Vezetési segédlet: ABS 1
 • Setup: Teljes
 • Tuning: Engedélyezve
 • Kötelező gumi: Verseny kemény
 • Boxkiállás: Kötelező
 • Gumi és üzemanyagfogyasztás: Normál

Pálya

Tipusa

Időpont

Kör

Pont

Autó

 

Madrid /városi/

Száraz Május 25.18:00 76 1x Sport

Le Mans (2009)

Száraz

Június 8.18:00 24 1x Super GT

Silverstone

Száraz

Június 22.18:00 60 1x Formula

Monaco /városi/

Száraz Július 6.18:00 78 1x Super GT

Monza 

Vált. időjárás  Aug. 10.18:00 62 1x Formula

Suzuka 

Vált. időjárás  Aug. 24.18:00 53 1x Super GT

Cape Ring South

Száraz Szept. 7.18:00 80 1x Sport

Spa Francorchamps

Száraz Szept. 21.18:00 44 1x Formula

Daytona Road

Száraz Okt. 5.18:00 61 1x Formula

Nurburgring 24h

V. idő, V. nap  Okt. 19.14:00 12 2x Super GT

 

2.5.1      Nevezés

Az emlékversenyre minden olyan 14 életévét betöltött versenyző nevezhet, aki az alábbi feltételeknek eleget tesz:

- Playstation 3 játékkonzol és az ehhez tartozó kontroller
- Gran Turismo 6 Academy szimulátor szoftver
- A fenti szimulátor felhasználói szintű ismerete *
- Minimum 5 mbit/sec-os internet kapcsolat (hozzávetőlegesen 500kb/másodperc forgalom) **
- Minimális a szimulátorban eltöltött gyakorlás
- Elhivatottság, és versenyzési morál

* Sajnos tapasztalat, hogy nem mindenki ismeri eléggé a szimulátort és verseny közben kér technikai segítséget ami teljességgel megzavarja mások koncentrációját. Mindenkit megkérünk, hogy tegye bele azt a pár órát ami a minimális kezelhetőséghez kell.
** A rossz minőségű internet kapcsolat mindenki versenyét zavarja, és adott esetben tönkreteheti, (laggolás, szellemautók oda-vissza, repülő NSX-ek az égen stb stb..) Ha nincs megfelelő neted vagy technikai segítség kell a fórumon igyekszünk mindenre megoldást találni. Ha nem vagy benne biztos, hogy a neted elég jó akkor itt tesztelheted (http://www.speedtest.net/) az eredményt pedig küld el a versenyszervező címére.

A nevezéseket nem a fórumra hanem erre a címre kérjük:This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Nevezési határidő: 2013 Május 18.

A nevezésnek a következőket kell tartalmaznia:

- Életkor
- Motivációs rész (miért jelentkeztél)
- Választott Super GT versenyautó és a választott szín angol neve

2.5.2     A versenyről való távolmaradás

A versenyekről való távolmaradás csak és kizárólag előzetes bejelentéssel lehetséges. Az egyéb elfelejtettem, nem készültem, nincs kedvem kategória azonnali kizárással jár. Megkérünk mindenkit, hogy ennek tudatában adja be a nevezését!

2.5.3     Kötelező teszt

Ideje: 2014.05.23 19:45 (kb. 1 órás)
Helyszín: Madrid
Célja: Promóció, az időmérőre való felkészülés

Az első futamot megelőzően minden nevező számára kötelező tesztet tartunk. A teszten szeretnénk gyakorlati síkon próbálni az időmérési szisztémát, ami a Senna Memóriái védjegye is egyben. Ezenkívül szeretnénk meggyőződni a nevezett versenyzők tudásszintjéről.

2.5.4   TesztProgram

 • 19:00 Szobanyitás
 • 19:45 Hivatalos megnyitó
 • 20:00 Senna tiszteletkor *
 • 20:15 Időmérő kezdete

*A versenyzők kigurulnak a pályára. Nincs versenyzés, nincs előzés! A felvezető (safety car) mögött 3 kört tesz meg a teljes mezőny majd együtt térnek vissza a boxba. Ezzel leróva tiszteletét a sorozat névadója előtt. A megpörgéseket, és baleseteket kerüljük! Ahogy a futamok úgy a promóció is rögzítésre kerül amely bekerül az összefoglalókba.

3.    VERSENYZÉSI ETIKETT, SZABÁLYOK

3.1  Alapvető szabályok

A ROH Ayrton Senna memorialon csak az oldalon regisztrált tagok vehetnek részt.
Versenyhez csatlakozni úgy tudsz, ha ROH-Server szerepel a PSN barátlistádon.
Mindig alaposan tanulmányozd át a kiírást! Felkészülten érkezz a versenyre! Szabálytalanság észlelése esetén a verseny után 24h áll rendelkezésre a hivatalos értesítés elküldésére a versenyrendezőnek.

3.2   Apályán való versenyzés szabályai

3.2.1 Ne lökj ki senkit szándékosan a pályáról. Amennyiben véletlenül kilökted és Ő ezzel bizonyítottan pozíciót vesztett, engedd vissza magad elé!
3.2.2 Mindenkor a belső íven (kanyarban) haladó előnyt élvez. Abban az esetben, ha a külső íven haladó fél autóhosszal vezet a belső íven lévőnek is lassítania kell.
3.2.3 Hosszú egyenesekben célszerű előreengedni a menetszél által feljövőt (egy irányváltoztatás engedélyezett), hiszen úgyis gyorsabb, és így elkerülhető az esetleges baleset.
3.2.4 Abban az esetben, ha kicsúszol, úgy gyere vissza a pályára, hogy a másikat ne akadályozd a versenyben, és ne rontsd a pozícióját. A pályán kívül állítsd irányba az autót, figyelve az érkezőkre hajts vissza! Használd a tükröt, vagy a térképet! Menetiránnyal szembeni haladás TILOS!
3.2.5 A PIT-ből mindig úgy kell a pályára felhajtani, hogy ne akadályozzuk a másik versenyzőt! Ebben az esetben a fehér vonal a meghatározó, ami minden pályán megtalálható.
3.2.6 A pálya levágásokról a tudnivaló: A versenyrendező nem kívánja megszámolni a futam végén, hogy ki mikor mennyit, hogyan vágott le. Azaz minden olyan levágás megengedett ami mások versenyét nem veszélyezteti. Nyilvánvalóan a levágásoknak is megvannak a kockázatai. Tapadásvesztés, kisodródás, megpörgés, falnak ütközés stb.. Ezt mindenki maga mérlegelje. Kivételt képez a legalább 3 autó méretét meghaladó úgynevezett hosszú átvágás! Illetve a szabályosan a pályát használó versenyző előzése, és megzavarása levágással. A pályakiszélesítésnél úgyszintén a fentiek a mérvadóak annyi különbséggel, hogy azt korlátlanul megtehetik, (a kiszélesítések nagyon kevés pályán hoznak előnyt)
3.2.7 Adott versenyeken a Hostnak joga van arra, hogy a be nem nevezett versenyzőket kitiltsa a szobából.
3.2.8 Nem jár pont annak a versenyzőnek, (még akkor sem, ha a futam végén utolsó helyezettként egyébként pontszerző helyen állna) aki a versenyből valamilyen okból kiállt, félreállt (telefont kap vagy kábelkicsúszás történt, vagy elment a kedve, vagy ideges lett, vagy nem jó beállítása van stb stb.) azaz egyértelműen nem folytatja a versenyt, de a szobából nem lépett ki. 
3.2.9 A versenyen és időmérőn TILOS a rádióforgalom használata még lekörözésekkor is. (kivételt képez az időmérő) Mindenki a maga versenyét futja tilos a versenyzőket bármi módón megzavarni, befolyásolni, nyomás alá helyezni hangüzenetben legyen az vezető a versenyben vagy lekörözött. Ha a verseny alatt szabálytalanság történik a sértett óvást nyújthat be a futam után. 
3.2.10 A chatfal használatát korlátozzuk rendkívüli esetekre.
3.2.11 Fokozottan figyelj a rajt utáni szituációkra, figyeld az előtted haladó féklámpáját!
3.2.12 Előzésbe csak akkor menj bele, ha biztosnak gondolod azt, hogy a manőverrel a vetélytársat nem veszélyezteted, illetve nem kényszeríted a pálya elhagyására!
3.2.13 A mögötted érkező előtt ne cikázz, egy, határozott ívet használva manőverezz! Ha belső íven próbálkozik előzéssel, hagyj neki helyet! Ha külső íven próbálkozik szintén adj neki teret, ne lökd ki! Okosan taktikázva sokszor jobban jársz, ha elengeded - a következő egyenesben te tudod szélárnyékból támadni!
3.2.14 Sérült autóval haladva ne akadályozd a mezőnyt! A többiek feltartása nélkül juss el a pit-bejáratig!
Ha a versenyt föladod, állj félre olyan helyre, ahol a versenyben maradtakat nem zavarod! Ne lépj ki a szobából, amíg a verseny be nem fejeződik!
3.2.15 Disconnect esetén ha visszalépsz a szobába, ne használd a chatfalat és a voicechat-et
3.2.16 A versenyből szerverhiba miatt kiesők sajnos DNF azaz nem célbaérőkként lesznek feltüntetve a statisztikában
3.3.1 Az időmérőn egyszerre csak egy autó tartózkodhat a pályán. Egy felvezető illetve egy gyorskör megengedett ezt követően vissza KELL térni a boxba! A sorrend megállapítása első futamon a véletlenül generált rajtszámok növekvő sorrendje alapján (a kisebb szám kezdi), a második futamtól a GP tabella fordított sorrendjében következnek egymás után. (az éllovas jön ki utoljára) Ezalatt a többiek figyelemmel kisérhetik a menetet a „megfigyelő” szobából.

3.3.2 TILOS a menetiránnyal ellenkező haladás ami 5 autó hosszát meghaladja. Kivételt képez kicsúszáskor a pályára visszatérés ha ez másképpen nem megoldható, illetve az agresszív driftelés (pörgés) ami a gumimelegítést hivatott biztosítani.

3.3.3 Ha valaki szerver hiba miatt kiesik a szobából és még nem futott gyors kört de már a futamideje lejárt akkor a visszatérése után az első lehetőséget kihasználva a pályára kell hajtania. Amennyiben az utolsó versenyző is lefutotta a körét abban az esetben nincs lehetőség időmérésre így idő nélkül a mezőny végéről kell megkezdeni a rajtot.
3.3.4 Abban az esetben ha a versenyző túl van az időmérésen és „leesik” nincs lehetőség új kör megtételére, és szintúgy a mezőny végéről kell megkezdenie a versenyzést.
3.3.5 Abban az esetben ha a mezőny több mint 50%-át egyszerre érinti szerverhiba abban az esetben az érintett versenyzők visszatéréskor a 3.3.1 sz. alapján megfuthatják az időmérő köröket.
3.3.6 Az időmérő után 5 perc kötelező szünet majd ezután a HŐST indítja a futamot. A rajt előtt a pályára kihajtó versenyzők pörgése egymásnak ütköztetése SZIGORÚAN TILOS! (sokan nem tudják, hogy bár a kocsi törés után meggyógyul a rajtra de kis mértékben romlik az autó általános vezethetősége)
3.3.7 Senki nem adhat utasítást a versenyre vonatkozóan a szobában. Ez a szoba HOST feladata. 
3.4.1 Ha leköröznek, ne vívj a lekörözővei. Gyorsabb nálad, állj félre, hagyd menni! A kör visszavétele természetesen engedélyezett, de ügyelj arra, hogy sportszerűen járj el, és csakis akkor élj vele, ha tisztán tudod megoldani, és nem tartod föl a lekörözőt a továbbiakban.

3.4.2 A leköröző : Csak tiszta helyzetben, szabályos előzéssel hajtható végre a manőver! A lekörözöttet ha nem figyel akkor fényszóróval illetve dudával lehetőség szerint figyelmeztesd.
3.4.3 A lekörözött: Amennyiben a szituáció engedi, az ideális ívről lehúzódva, esetleg gáz elvétellel a manővert segíteni kell! Az előzés után, a szélárnyékot kihasználva visszaelőzni tilos! A lekörözőt három autónyi távolságon belülre megközelíteni tilos! ( kivéve ha hibázik, kicsúszik, ívről félre áll, egyértelműen lassít a leköröző )
3.4.4 Kör visszavétele : Amennyiben a lekörözött egyértelműen gyorsabb (pl.: más gumi taktikából eredő jobb gumiállapot esetében) és a lekörözőt nem éppen a helyezésért folyó küzdelemben éri utol, azaz a leköröző versenyébe nem szól bele, jelenlegi pozícióját nem rontja, akkor a kör visszavétele megengedett. Ebben az esetben a kört visszavevő versenyzőt a pálya nyomvonala illetve az adott szituációnak megfelelően az ideális ívről lehúzódva, esetleg gáz elvétellel segíteni kell!! Az előzés után, a szélárnyékot kihasználva azonnal visszaelőzni tilos! Amennyiben a kört visszavevő versenyző a következő körök során mégis lassabb lenne, azaz a versenyben előrébb álló versenyző ismét megérkezik rá, és őt már egyértelműen csak fenntartja, akkor a versenyben hátrébb álló azaz ismét lekörözötté váló versenyzőre a 3.4.3 pontban leírtak vonatkoznak.

3.4.5 A Safety car periódusra vonatkozó szabályok. A Safety car az egész verseny folyamán a pályán (pit-box) tartózkodik. Feladata (főleg a startnál) fellépő szerverhibák pozíció felcserélések kontrollálása. Az üzenőfalon megjelenő "safety car" üzenet esetén a mezőnynek kötelező érvénnyel le kell lassítania 80km/h sebességre és tilos a pályán való előzés vagy egyéb a versenyre utaló magatartás fenntartása. A Safety Car a mezőny élére állva mindaddig felvezető szerepkört lát el amíg a versenyfelügyelőség a pálya elhagyására nem szólítja egy  "safety car in this lap" üzenettel. Ekkor a kör végén a biztonsági autó kiáll a boxba és a verseny repülőrajttal folytatódik. Az új startot követően a célegyenest jelző fehér vonalig tilos az előzés. A safety car periódus alatt engedélyezett a pit-boxba hajtás.

3.4.6 A Safety car automatikusan a pályára hajt ha a versenyen a versenyben vezető vagy a vezetőhöz képest 12mp-en belüli versenyzővel vagy versenyzőkkel ütközéses baleset történik amelyben kettő vagy több autó megsérül. A Safety car behívása nem vonatkozik a saját hibából történő más versenyzővel való kontakt nélküli balesetekre. A sérülést szerzett versenyzők az üzenőfalon egy "SC" felirattal kell, hogy jelezzék a versenyfelügyelőség felé a balesetet. Ezt követően a versenyfelügyelőség a helyzetet mérlegelve vagy a "safety car" ha pedig indokolatlan a kérelem akkor a "no further action against" üzenetet küldi a chat-falra. A későbbiekben vagy a futam után a vétkes versenyző ellen szankció kerül alkalmazásra.

3.4.7 A futamok után a győztes tiszteletére eljátsszuk az országa nemzeti himnuszát. Ez idő alatt tilos az audio-chat használata!

 

Safety car

 

Bekezdés Figyelmeztetés Pontlevonás 20mp Kizárás Végleges kizárás
2.5.2 x x x x o
3.2.1 x x o x x
3.2.2 o x x x x
3.2.3 o x x x x
3.2.4 o 5 pont x x x
3.2.5 o x x x x
3.2.6 o x x x x
3.2.7 o x x x x
3.2.8 x x x o x
3.2.9 o x x o x
3.2.10 o x x x x
3.2.11 o x o x x
3.2.12 o x o x x
3.2.13 o x o x x
3.2.14 o x x x x
3.2.15 o x x x x
3.2.16 x x x x x
3.3.1 o x x o x
3.3.2 o x x o o
3.3.3 x x x x x
3.3.4 x x x x x
3.3.5 x x x x x
3.3.6 o x x o x
3.3.7 o x x x x
3.4.1 o 5 pont x x x
3.4.2 o x o x x
3.4.3 o 5 pont x x x
3.4.4 o x x x x
3.4.5 o x o x x
3.4.6 o x o x x
3.4.7 o o x x x

 

Egy szabálysértésért csak 1 büntetés adható. A versenyrendező hatásköre eldönteni a lehetséges szankciót. Két figyelmeztetés után 5 pont kerül levonásra.

5.    PONTRENDSZER

 

Helyezés

Pont

1.

25

2.

20

3.

16

4.

14

5.

12

6.

11

7.

10

8.

9

9.

9

10.

7

11.

6

12.

5

13.

4

6.   A DÍJAZÁS

6.1   Futamok utáni díjazás

Nemzetközi verseny lévén a futamok végeztével a győztes versenyző nemzeti himnusza lejátszásra kerül.

A futamokon dobogós helyezettek gravírozott érem (arany, ezüst, bronz) jutalmazást kapnak

6.2   Bajnoki összesített

1. Helyezett elnyeri a 2014-as Ayrton Senna Memorial bajnoki címet az ezzel járó gravírozott vándorserleget, és egy Ayrton Senna Hublot Geneve Big Ben collection full automata replika karórát ajándékozunk. * 
2. Helyezettnek egy gravírozott mini serleget és egy Ayrton Senna Hublot Geneve Big Ben collection full automata replika karórát ajándékozunk. * 
3. Helyezettnek egy gravírozott mini serleget és egy Ayrton Senna Hublot Geneve Big Ben collection full automata replika karórát ajándékozunk. *

* Ha előző évben már megnyerte a karórát abban az esetben egy hasonló értékű meglepetés ajándékot.

Ezenkívül a versenysorozatban elért legtöbb pole pozíció tulajdonosa elnyeri a 2014-as Senna Pole position plakettet.

Senna Memorial 2013: dobogós versenyzők a díjkiosztón

Mindenkinek jó versenyzést és sportszerű küzdelmeket kívánunk!

ROH Team Spirit

7.    VERSENYSZERVEZŐ

Szervező:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 • Versenyigazgató (kommentátor): Bíber Zsolt
 • Versenyfelügyelő testület vezető: Németh András
 • Médiakapcsolatok asszisztens: Steili Dorottya
 • Safety Car és versenybiztosítás: Losonczy Ferenc

Weboldal: http://raceonlinehungary.net
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

{flike}{fcomment}