foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


Race Online Hungary

Team Spirit

Hungarian English French German Norwegian

Csatlakozz!

gtsport-logo

This Browser is not good enough to show HTML5 canvas. Switch to a better browser (Chrome, Firefox, IE9, Safari etc) to view the contect of this module properly

 

Bombahírrel zárjuk a hetet. Csapatunk tagja Szabó Zsolt Dávid lehetőséget kapott, hogy a szimulátoros tapasztalatait valós versenyzésre váltsa a Zengő Motorsport Junior által índított Seat Leon-ban ami az idei SEAT LEON Eurocup-ban láthatunk majd.

Dávid 1 éve csatlakozott a Race Online Hungary csapatához. Azóta számos általunk rendezett kupán vett részt és bizonyította rendkívüli tehetségét. Már a legelején tapintható volt, hogy nagy jövő előtt áll a miskolci születésű fiatalember. Gyorsaságával de legfőképpen hihetetlen gyors alkalmazkodó képességével sorra érte el a jobbnál jobb eredményeket. A csapat vezetése azonnal a mélyvízbe dobta és benevezte a GT FUSION nemzetközi GT (Gran Turismo) világkupába ahol már az első fordulóban négyből négy futamgyőzelmet aratott kezdő Gran Turismo-s versenyezőként. Ezt követően számos versenyen szerepelt, és nyert igen imponáló vezetést bemutatva. Rendszeresen és fegyelmezett módon vett részt a csapat privát tesztjein amit szimulátorban rendeztünk. Majd tavaly ősszel csapatunk meghívást kapott az Unicorse Team menedzsmentjétől Józsa Gergő által a csapat Euroring-es tesztjére, ahova szintén Dávidot jelöltük ki a szintén tehetséges Szőcs Krisztiánnal együtt. Itt is elismerően szóltak a szakemberek és további biztatást kapott csapatunk és a fiatal tehetség. Ezt követően az általunk megrendezett Senna Memorialon majd pedig a Random kupában erős ellenfelek között szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és vált a csapatunk egyik meghatározó versenyzőjévé. Valósággal berobbant a szimulátor világába ahol folyamatos tanulással ért fel a legmagasabb szintre. 

A B3 Racing versenyistálló tehetségkutató programja jó lehetőséget biztosított Szabó Dávid számára, hogy végre komoly kihívókkal szemben is tudjon bizonyítani. Nem volt könnyű dolga, mert a Gran Turismo 6-ban (továbbiakban GT6) eltöltött 1 éves tapasztalata nem feltétlenül biztosította az Asetto Corsaban való sikeres bemutatkozást, ugyanis két teljesen eltérő szimulátor szoftverről beszélünk.

Csupán egy hetes gyakorlással a Race Online Hungary hivatalos Asetto Corsa szerverén gyakorolva indult neki a próbatételnek. "Egy pillanatig sem volt kétségem affelől, hogy Dávid készen áll az új kihívásokra és abban is biztos voltam, hogy az első pillanattól kezdve a legjobbak között fog versenyezni. Mi csapatként a teljes támogatásunkról biztosítottuk, segítettük és segíteni is fogjuk a felkészülésben." - mondta Bíber Zsolt csapatvezető. A lényegi különbség az Asetto Corsa és a GT6 között a tapadáskülönbségben érzékelhető, aminek köszönhetően Dávid a GT6-os mélyvízből az Asetto Corsá-s, ha mondhatjuk így sekélyvízbe került.

Ezt kihasználva óriási dominanciával nyitott a nürnburgring-i első fordulóban, ahol körönként több mint 5 tizedes különbséget adva a mögötte haladónak végül több mint 10 másodperces előnnyel nyerte a két futamot. "Egy kicsit izgultam a rajtnál, semmi esetre sem akartam az első kanyarban ütközésbe keveredni. A rajot jól kaptam el és az automata startrendszernek köszönhetően - ami a GT6-ban manuális és további nehézségeket okoz a valóságot szimulálva - magabiztos rajot vettem. Majd ezt követően az első tiszta kanyar után már megnyugodtam és konstans, 3 tizeden belüli köröket mentem, amivel folyamatosan elhúztam az ellenfeleimtől." - nyilatkozta Szabó Dávid a verseny után. A második forduló is hasonló forgatókönyv szerint zajlott, amivel felhívta magára a B3 Racing figyelmét és kapott meghívást az április 8-án Hungaroringen zajló tesztre. Ezen mindössze 8 szimulátoros versenyző vehetett részt, köztük Sinka Dániel is, aki 2013-ban kijutott a GT Academy silverstone-i döntőjébe. Az illusztris "társaság" a Fitt 4 Race fizikai állapotfelmérésével kezdte meg a tesztet, amely egy speciális autóversenyzőknek összeállított nemzetközileg is alkalmazott program lerövidített változata, és amelyek után pontértékelést kaptak. Ezek a tesztek elsősorban szem-kéz koordináció, fizikai állapotfelmérés és reakció idő mérésből állt. Dávid a teszteken maximális pontszámot kapott minden egyes gyakorlatra, ami önmagában már egy kiemelkedő teljesítmény, és amiről a Fitt 4 Race személyi edzője is nagy elismeréssel nyilatkozott. 

A sikeres fizikai felmérés után még aznap délután a Hungaroringen folytatták a versengést a Simhouse által biztosított mozgó szimulátorban. A Hungaroring digitális pályáján véletlenül kisorsolt autóval kellett teljesíteni, a sort a legidősebb nyitotta és miközben a vezetés zajlott a többieket különböző programokkal foglalták le. "Magabiztos voltam, de ugyanakkor éreztem a nyomást magamon, hiszen az ellenfeleim már nagyobb gyakorlattal rendelkeztek az Asetto Corsa világában, míg nekem két hetem volt, hogy megbarátkozzak a szimulátorral. Szokatlan volt a három monitor, a kuplung és a manuális váltó használata, mivel korábban még semmilyen szimulátoron nem vezettem így." -nyilatkozta a feltörekvő titán. Az első fordulóban négy mért kör kellett teljesíteni, amiből a legjobb kör ideje került a versenyző neve mellé. A nyitó fordulót már magabiztos fölénnyel nyerte csapattagunk. A második fordulóban csak egy mért kört, egy szuperkört lehetett teljesíteni, amin szintén magasan a legjobb időt elérve győzedelmeskedett.

Ezzel a teljesítménnyel Dávid elsőként került be a csütörtöki napon rendezett valós Suzuki RCM versenyautó tesztelésére, ahol már csak öten vettek részt. Közülük ő volt az egyedüli, aki még soha nem vezetett ilyen tipusú versenyautót, bár a tavalyi évben abszovált egy vizes tesztet az Euroringen a Unicorse Team jóvoltából, amikoris néhány kört megtehetett egy Alfával.

 
Az 1.5 literes Suzuki RCM-mel Simkó Dávid, Báldi Gergő és Szabó Dávid kezdte a napot. Már a 3 körös bevezetőn 3 másodperccel ment jobbat, mint riválisai. Majd 4 mért kör átlagidejét nézték, ahol az átlagideje 3 tizeddel volt jobb a második helyezettnél, akinek már volt Suzuki RCM-es tapasztalata. A forduló után kiválasztották a legjobb hármat, akik Dávidon kívül Boldizs Bence és Báldi Gergő voltak. A nap végére hagyták a mindent eldöntő szuperkört, ahol egyetlen mért kört kellett teljesíteni. Dávid elképesztő magabiztossággal ebben a menetben csupán 3 tizeddel maradt el a Hungaroring tavalyi pole rekordjától, amit versenykörülmények között, felgumizott pályán, friss versenygumikon ért el az akkori első helyezett. Ezzel az eredménnyel 6 tizedet adott a második helyezett Báldi Gergőnek és 1 másodpercet a harmadik Boldizs Bencének, aki már korábban ott a Hungaroringen is tesztelhette ezt az autót. A hosszú, eseménydús nap végén a B3 csapat műszaki stábja nagy elismeréssel üdvözölte a rendkívűli eredményt, amivel Dávid gyakorlatilag győztesen zárta az egész megmérettetést. 

Majd ezek után egy váratlan, álomszerű fordulat következett, ugyanis a Zengő Motorsport is tudomást szerzett a fiatal tehetség elképesztő teljesítményéről és ajánlatot tett neki a csapat junior részlegével való versenyzésre az idei Seat Leon Eurocup-ban felnőtt kategóriában. Ezután Dávid sikeresen teljesítette a nemzetközi licensz vizsgát, amivel szabaddá vált az út az igazi versenyautózás világa felé. Csapatunkat nagy büszkeséggel tölti el Dávid kiemelkedő szereplése és izgatottan várjuk a további fejleményeket illetve az április 25-26-án Franciországi Paul Ricard-ban megrendezésre kerülő első futamot. Természetesen csapatunk továbbra is teljes támogatásáról bizosítja Dávidot, folyamatosan be fogunk számolni mind a felkészülésről mind pedig a versenyhétvégékről, ezen kívűl egy speciális Asetto Corsa modding-ot biztosítunk számára az általunk üzemeltetett szerveren, amellyel zavartalanul készülhet fel a futamokra. Rövidesen jelentkezünk egy bővebb interjúval.

 

Fotók: ROH és B3 Racing 

 

 

 

{flike}{fcomment}